Медия без
политическа реклама

Русия и Гърция гонят дипломати след взаимни обвинения

Москва не смята Атина за свой съюзник и партньор в Европа

12 Юли 2018
ЕПА/БГНЕС
Само преди няколко седмици руският външен министър Сергей Лавров (вдясно) прие в Москва гръцкия си колега Никос Коцияс.

Русия ще отговори реципрочно на експулсирането на руски дипломати от Гърция в отговор на подобни действия на Атина, съобщиха от руското МВнР, цитирани от местните медии. От руското ведомство подчертаха, че такава реакция на подобни действия е установена практика. Андрей Климов, който е заместник-председател на Комисията по външните работи към Съвета на федерацията, заяви, че Русия ще изгони двама гръцки дипломати. Климов смята, че ако Москва не направи такъв отговор, "няма да може да осигури безопасността на своите служители". Той също така смята, че Русия никога не е разглеждала Гърция като съюзник и партньор в Европа. "Гърция е част от НАТО, само това е достатъчно", подчерта той.

Преди това гръцкото правителство реши да експулсира двама руски дипломати и да забрани влизането в Гърция на още двама, като ги обвини в намеса във вътрешните работи и незаконни действия срещу националната сигурност на страната, съобщи в. "Катимерини". Атина обвинява руските дипломати в опити за извличане и разпространяване на информация и за подкупване на гръцки държавни служители, които обаче са се провалили. Случаят поставя на преден план напрежението, което съществува между Атина и Москва през последните две години поради причини, свързани с регионалната сигурност. Според високопоставени гръцки дипломатически източници Атина призовава за незабавното експулсиране на двама души, включително на руския дипломатически представител Виктор Яковлев. Същите източници отбелязват, че инициативата следва многобройни координирани усилия за разширяване на влиянието на Русия в Гърция.

РАЗКРИТИЯ

Същите източници отбелязват, че въпреки усилията на гръцкото правителство да поддържа отношения с Русия на добро ниво напоследък различни кръгове, свързани с руски интереси, се намесват в гръцките вътрешни работи. Чрез парични възнаграждения те се опитват да влияят върху общините, върху църквата и така да получат влияние в Атон. Решението за експулсиране е ограничено до конкретни четирима души и не променя по-широките добри намерения на Гърция спрямо Русия, посочват гръцките представители. Запознати добавят, че всякакви "крайни реакции" на Москва ще доведат до по-нататъшно влошаване на отношенията. В същото време те посочват факта, че никой член на гръцката дипломатическа и консулска служба в Русия не работи извън стриктния ред на своята мисия.