Медия без
политическа реклама

МВР издирва пореден беглец от затвора

Осъденият за кражба е бил на лечение без охрана в Пловдив

МВР

МВР издирва затворника Младен Младенов, който в сряда избяга от болница в Пловдив. Мъжът си тръгнал от лечебницата, където бил без охрана, защото излежавал лека присъда на общ режим и законът позволявал това. Мъжът е на 59 години, съобщиха от МВР. Той е излежавал присъда за кражба.

Избягалият затворник е неизлечимо болен, написа във "Фейсбук" адвокат Ваня Траянова. Според нея в тези случаи законът позволява присъдата да бъде прекъсната. Нито затворническата администрация, нито прокуратурата обаче се предприели някакви стъпки, за да се случи това.

"Страда от тежко онкологично заболяване и прогнозите са неблагоприятни. Времето, което според лекарите го дели от смъртта, е по-малко от търпимия остатък от присъдата. Администрацията на затвора не го предлага за условно предсрочно освобождаване, за да не развали спокойствието си с негативизма на обществото. Прокуратурата не прекъсва изпълнението на наказанието вероятно по същите съображения на съответния прокурор. А затворникът най-вероятно е отишъл да се прости с близките си в домашна обстановка, а не през стъкло и решетки и да прегърне децата си. Законът позволява той да направи това без "бягство" и под контрола на институциите, но чиновниците - не! Заради собственото си удобство!", написа тя. Според нея Младенов почти е излежал присъдата си.

На сайта на полицията са обявени телефони, на които всеки, забелязал избягалия затворник, да се обади.

Бягството на Младенов е поредното през последните месеци. Институциите обаче таксуват като бягство само това на Владимир Пелов и Радослав Колев, които избягаха въоръжени от Софийския затвор. Впоследствие Пелов бе застрелян от свой познат, който също почина, а Колев все още е в неизвестност. Останалите бягства като това на рецидивиста Борис Иванов от Ловеч правосъдното министерство отчита като отклонение.

За бягството на Пелов и Колев ресорният зам.-министър Николай Проданов дори се шегуваше, че у затворниците трябва да се възпита любов към администрацията. На фона на небрежното отношение на министерството, което уверяваше, че всичко е наред, Иванов се опита да отвлече възрастна и болна жена от Летница. Наложи се Специализираният отряд за борба с тероризма да стреля, за да го сплаши. В крайна сметка мъжът бе арестуван.

Никой от министерството не понесе отговорност за системните бягства, освен шефа на затворите.