Медия без
политическа реклама

Надзиратели пускали редовно автокрадец от Варненския затвор

Снимка: Архив

Пореден невероятен случай от български затвор: Трима надзиратели от Варненския затвор бяха арестувани, защото пускали редовно навън автокрадец. Мъжът е излизал от затвора в дните, когато тримата са били на смяна. Връщал се винаги за вечерна проверка. Имал у себе си и телефон, което по принцип е забранено.

Никой не знае дали при излизането си е вършил кражби или други престъпления. Според говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова мъжът е бил известен и "търсен" за работа автокрадец. Той е осъден на 6 години и 8 месеца за участие в престъпна група за кражба на коли. Оставали му 4 години и 4 месеца. "В момента се проверява какво е отношението на този затворник към извършваните в същия ден кражби на територията на областта", заяви Арнаудова.

Разследването по случая е започнало след подаване на сигнал до прокуратурата. Според неофициална информация той е дошъл от директора на затвора. Затворникът е бил арестуван, докато се разхождал на свобода в града. Разследващите му взели телефона и чакали дали някой ще му се обади. Малко преди часа за вечерна проверка един от надзирателите започнал да звъни на затворника.

"Очевидно той е очаквал да се прибере, наближаваше часът за вечерна проверка и се е интересувал вероятно къде е, та попадна на разследващите органи, ние очаквахме подобно обаждане", заяви Арнаудова. След това тримата служители били арестувани. В къщата на единия от тях са открити множество телефони.

На надзирателите са повдигнати обвинения за длъжностни престъпления. Не са събрани обаче данни те да са получавали нещо в замяна, затова обвиненията са, че са го правили в чужда полза. Те са арестувани за 72 часа, а прокуратурата ще иска постоянното им задържане.