Медия без
политическа реклама

Непълнолетни могат да работят само след специално разрешение

Снимка: Архив

При какви условия могат да бъдат наемани непълнолетни на работа?
Ф.Ж., София

 

Кодексът на труда (КТ) обръща специално внимание на закрилата на непълнолетните, но заедно с това допуска куп изключения. Така например, в него е записано, че минималната възраст за приемане на работа е 16 години. След това патетично е отбелязано: "Забранява се приемането на работа на лица, ненавършили 16 години". И само ред по-надолу вече законодателят е забравил тази забрана и е записал, че по "изключение могат да се приемат на работа и лица от 15 до 16 години за извършване на работи, които са леки и не са опасни или вредни за здравето и за правилното им физическо, умствено и нравствено развитие и чието изпълнение не би било пречка за редовно посещение на училище или за участие в програми за професионално ориентиране или обучение". Но и това не е всичко. Защото в КТ има още едно поредно изключение. Според него "на ученически длъжности в цирковете могат да се приемат момичета, навършили 14 години, и момчета, навършили 13 години, а за участие в снимане на филми, подготовка и изнасяне на театрални и други представления могат да се привличат и лица, ненавършили 15 години, при облекчени условия и в съответствие с изискванията за правилното им физическо, умствено и нравствено развитие".
При всички положения, при наемане на работа на лице, ненавършило 18 години, трябва да се спазят специални правила. Важно е те да се знаят, защото ако някой наеме непълнолетен без разрешение от инспекцията, го грози дори затвор. Член 192 а от Наказателния кодекс предвижда например до 6 месеца лишаване от свобода и глоба от 1000 до 3000 лв. за работодател, който наеме лице, ненавършило 18-годишна възраст. Ако направи това повторно, санкцията скача до 1 година затвор, а глобата е от 3000 до 8000 лв.
Най-важното от въпросните специални правила е, че разрешение задължително и за всеки отделен случай дава Инспекцията по труда. При това въпросното разрешение трябва да е предварително. За да се стигне до него, работодателят трябва да подаде молба до инспекцията, да посочи наименованието на фирмата, нейния номер, трите имена на лицето, което ще бъде назначено, ЕГН, длъжността, на която ще работи, и точното работно място. Необходимо е да се приложат и акт за раждане или лична карта на лицето, което ще бъде наето. Задължително е и медицинско, че съответният непълнолетен е годен за съответната работа. Трябва да е посочено и разпределението на работното време. Според чл. 305 от КТ работното време на работниците и служителите, ненавършили 18 години, е 35 часа седмично и 7 часа дневно при петдневна работна седмица. Освен това на тях им се полага платен годишен отпуск в размер не по-малко от 26 работни дни, включително и за календарната година, през която навършват 18 години. Към молбата трябва да се приложи и описание на вида работа, която ще извършва лицето, както и резултати от оценка на риска. Трябва да се посочат и осигурените мерки за защита на здравето и безопасността на лицето, което се иска да бъде наето. Необходимо е и копие от молбата за постъпване на работа. След проверка на посочените условия за труд, Областната инспекция по труда дава или отказва исканото разрешение за всеки отделен случай.