Медия без
политическа реклама

„Невъзможно бягство: Хадес“ е невъзможно слаб

bTV studios
В "Хадес" Сталоун отстъпва екшън схватките на по-младите. Да беше отстъпил и правенето на филми на по-кадърните.

72-годишният вече Силвестър Сталоун може да има и изненадващи находки като „Непобедимите“ (първа част) и „Роки Балбоа“, но през повечето време той се труди в полето на треторазрядните филми, снимани в локации като България и насочени основно към японския видеопазар. Наистина необяснимо е защо филм като „Невъзможно бягство: Хадес“ се появява на широк екрану нас, при положение че профилът и качеството му са като на генеричен екшън от епохата на пиратските VHS касети.

В първия Escape Plan от 2013-а Сталоун лично се спасяваше от строго охраняван затвор и си партнираше с току-що отървалия се от губернаторството (но непрокопсал в актьорството оттогава) Арнолд Шварценер, Джеймс Кавийзъл и рапъра Фифти Сент. Филмът бе слаб, но криво-ляво гледаем, до голяма степен заради носталгия-фактора.

Продъжението „Хадес“ обаче ни хвърля в ада на аматьорските екшъни без никаква мотивация на героите и пълна липса на правдопобие във фабулата. Самият Слай е във второстепенната роля на ментор – явно вече го понаболяват кокалите за реален екшън, та в истинските схватки по сценарий се включват неговите наемници, а той само боботи с равния си, напълно лишен от нюанси тембър.

Режисира някой си Стивън С. Милър, а ролите се изпълняват с различен неуспех от Дейв Баутиста (“Пазители на галактиката“), Джейми Кинг и китайската звезда Хуан Сяомин, който се бори с английския диалог като прасе с тиква.

Сюжетът повтаря този от първата част – добрите момчета трябва да се измъкнат от жесток зандан, от който излизане няма, но всичко е толкова схематично разказано и показано, че просто ти иде да се застреляш от тъпота. „Невъзможно бягство: Хадес“ надминава дори българските филми по драматургична и актьорска немощ.

Да се гледа само при екстремна скука и изявен сантимент към нискобюджетните екшъни от края на 80-те и началото на 90-те. А ето и една ненужна информация: Сталоун вече подготвя „Невъзможно бягство 3“, който да излезе на екраните някъде през 2019-а.