Медия без
политическа реклама

Нобеловата награда за литература стана жертва на секс скандали

Основният виновник - френски фотограф, е обвинен във финансови измами и незаконно разпространение на имената на лауреатите

Нобеловата награда за литература стана жертва на разразили се в последните седмици скандали, свързани със сексуални посегателства и финансови престъпления в присъждащата отличието Шведската академия. Престижният приз тази година няма да бъде даден за първи път от 1943 г., тъй като "в целия свят е намаляло доверието" към институцията. Догодина обаче ще бъдат връчени две награди едновременно - за 2018 и за 2019 г., обявиха от Шведската академия.
Дни преди да бъде обявено официално решението, от базираната в Стокхолм институцията признаха за случаи на "неприемливо поведение под формата на нежелана интимност". Обвиненията за секс тормоз се появиха още в края на миналата година в шведски медии, след като 18 жени се оплакаха, че са станали жертва на сексуални посегателства. Оттогава тръгнаха и проблемите на Шведската академия, като за по-малко от половин година сринаха граденото десетилетия доверие в организацията, създадена през 1786 г. от крал Карл Густав.
Основният виновник за тежката криза е фотографът Жан-Клод Арно - известна личност в културните среди в Швеция и съпруг на поетесата Катарина Фростенсон, която е член на академията. Всички 18 жени се оплакаха миналата есен, че той им е посегнал. Инцидентите били по време на събития на литературната институция или в използвани от нея помещения. 71-годишният Арно, който е роден във Франция, отхвърля обвиненията, но полицията вече води разследване. Всекидневникът "Свенска дагбладет" преди около месец публикува материал, според който фотографът дори си е позволил неправомерно

да докосва наследничката на шведския трон принцеса Виктория

през 2006 г. Сътрудничка на принцесата реагирала бързо и отстранила палавата ръка на Арно, писа вестникът, като цитира три неназовани източника. "Сътрудничката на принцесата - това е нещо, което трябваше да се види - се спусна напред и го избута", споделя Абба Уит-Братстрьом пред изданието "Експресен", цитирано от Би Би Си.  Адвокатът на Арно - Бьорн Хуртиг, заяви, че обвиненията са "лов на вещици" и фотографът е тяхна жертва. Според него клиентът му, чието име той публично не изрече, отхвърля "като неверни и обидни" твърденията, в които е замесена и принцеса Виктория.
Жан-Клод Арно се оказа замесен и във финансови измами, свързани с управлявания от него и съпругата му културен център "Форум" в Стокхолм и с Шведската академия, присъждаща Нобела за литература. Според в. "Свенска дагбладет" имало "силни и неопровержими" доказателства за финансови нередности, като една от тях бил фактът, че Арно не е съобщил, че е сред собствениците на "Форум", който години наред получавал финансиране от академията. Пари за дейности на "Форум" са давани от 2010 до края на 2017 г., когато в публичното пространство вече се бяха появили съмнения за злоупотреби, извършвани от Арно. Тогава постоянният секретар на академията Сара Даниус нае юридическата кантора Hammarskiold & Co, за да провери финансовите дела.
В хода на разследването беше разкрит и друг скандал - че френският фотограф

стои и зад изтичането в публичното пространство на имената на поне 7 лауреати

на Нобеловата награда за литература от 1996 г. Това не може да е станало без участието на съпругата на французина Катарина Фростенсон. За първи път в публичното пространство преди официалното обявяване на името на носителя на Нобела за литература се е появило името на полската поетеса Вислава Шимборска.  По-късно изтичат и призьорите от 2004 г. - австрийската авторка на поеми Елфриде Йелинек, през 2005 г. - британският драматург Харолд Пинтер, през 2008 г. - френският писател Жан-Мари Гюстав льо Клезио, през 2014 г. - френският новелист Патрик Модиано, през 2015 г. - журналистката от Беларус Светлана Алексиевич, и дори носителят на наградата за 2016 г. - Боб Дилън. Юридическата кантора твърди, че разполага със 7 свидетели, които са "надеждни и независими един от друг". Подобни обвинения са доста сериозни, тъй като преди обявяването на носителите на приза букмейкърските къщи приемат залози за победителите.
Установено е също така, че фотографът "неправомерно използвал" апартамент на институцията в Париж, а на вратата му най-безсрамно поставил табелка с името си. Отделът за финансовите престъпления на шведската полиция заяви, че е започнал предварителна проверка, "свързана с Шведската академия". Полицията не даде повече подробности, но според местните медии Фростенсон и Арно са в центъра на финансови измами, свързани с плащанията от академията към културния център.
След разкритията за финансови измами и теч на информация част от академиците поискаха поетесата Катарина Фростенсон да бъде отстранена от литературната институция, но при гласуването предложението не получи достатъчна подкрепа. Най-недоволните, които решително се обявиха срещу Фростенсон, напуснаха в знак на протест. Те обявиха, че няма да продължава да бъдат част от организацията, оплетена в съмнения за злоупотреби. 18-те членове на литературната институция в Швеция, които са назначени пожизнено, са разделени на два лагера, а седем от тях вече напуснаха. Така Шведската академия остана с 11 членове.  Според правилата не могат да се изберат и нови "академици", тъй като всеки един трябва да има одобрението на поне 12 души от управата.
В разгара на скандала постоянният секретар на академията Сара Даниус, която бе първата жена, заемала поста, също хвърли оставка. Оказа се обаче, че по технически причини "академиците" допреди дни не можеха на практика да подадат оставки, тъй като такива бяха правилата. Заради скандалите обаче шведският крал Карл ХVI Густав, който е патрон на организацията, обяви, че бързо е променил устава и членовете вече ще могат да се оттеглят по собствено желание. Той се надява това да помогне за решаване на кризата. "Негово Величество кралят, след като се консултира с Шведската академия, изясни статута й по такъв начин, че членовете й да могат да я напускат по собствено желание. Академията освен това ще може да счита за напуснали членовете, които не са участвали активно в дейността й в продължение на две години", се казва в разпространено съобщение от кралската пресслужба.

ЗА КАРЕ - ИСТОРИЯ
Най-престижните награди в света за наука, медицина, литература и мир не са раздавани 49 пъти, след като отличията започват да се присъждат от 1901 г. по волята на шведския изобретател Алфред Нобел. Не са връчвани Нобелови награди по време на Втората световна война, в периода 1940-1942 г. Нобеловата награда за литература не е присъждана седем пъти в историята си през 1914 г., 1918 г., 1935 г. и 1940-1943 г.  През 1914 г., 1918 г. и 1943 г. не са дадени нито призът за литература, нито за мир. През 1935 г. нито един от кандидатите не е сметнат за достатъчно достоен да получи Нобела за литература, но в другите сфери са избрани победители. Наградите за наука и медицина се присъждат всяка година от 1942 г., а отличието за мир не е връчено през 1972 г. Призът за икономика, който не е пряко свързан със завещанието на Нобел, се връчва от 1968 г.