Медия без
политическа реклама

След разправии парламентът рязко оскъпи бездимните цигари

И акцизът за бирата ще расте, гласуваха на първо четене депутатите

Тежки спорове и обвинения в лобизъм съпроводиха приемането на първо четене на промените в Закона за акцизите и данъчните складове, с които управляващите увеличиха облагането на нагреваемите тютюневи продукти, станали известни като „бездимни цигари“. Законопроектът в сегашния му вид предвижда акцизът на новото изделие да се изравни с този на обикновените цигари.

Това предложение обаче предизвика трус в редиците на управляващата коалиция заради съпротивата на депутатите от ВМРО. Накрая мнозинството се спря на компромисен вариант – между първо и второ четене да се запише, че данъкът ще скочи от сегашните 26% на 40% от ставката за обикновените цигари. От ГЕРБ обаче дадоха да се разбере, че оскъпяването на нагреваемите тютюневи продукти ще продължи и в бъдеще заради бързо растящия им пазарен дял.

Съпротивата срещу скока на акциза вчера оглави БСП. Соцдепутатът Румен Гечев обяви, че поправките нарушават правилника на Народното събрание, тъй като в законопроекта липсват разчети какви ще бъдат въздействията от мярката върху приходната и разходната част на бюджета. Той обвини управляващите, че са подвели парламента при гласуването на бюджета миналата година, тъй като са оставили акциза върху новия продукт на сегашния му нисък размер. Финансистът Гечев неочаквано се впусна и в анализ на здравните ефекти от бездимните цигари, които според него отделяли много по-малко токсични вещества при изгарянето в сравнение с обикновените. Накрая предупреди депутатите от ГЕРБ, че нарушават волята на своя лидер: „На 4 юли премиерът Борисов каза: „Наредих да се изтегли законът от пленарна зала”. Хайде да ви видя как ще гласувате сега“.

Обвиненията му предизвикаха острата реакция на управляващите. „Аз съм непушач и известен лобист за приходите в бюджета. Няма да бъда рекламен агент на нагреваемите тютюневи изделия“, рязко заяви депутатът от ГЕРБ и шеф на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. По думите й разликата в облагането на двата вида цигари водела до 32 млн. лв. загуби за бюджета. Стоянова призна, че мнозинството е приело ниска ставка за новото изделие, но изтъкна, че никой не очаквал продажбите да скочат с 50% спрямо миналата година.

От ДПС отказаха да подкрепят оскъпяването. „Да се изтъкват фискални аргументи по средата на годината не е сериозно“, обърна се депутатът от движението Йордан Цонев към ГЕРБ и БСП. И намекна, че управляващите действат непоследователно – когато бездимните цигари били незаконни и производителите сами поискали въвеждането на акциз, за да започнат легален внос, парламентът им отказал, защото било средата на бюджетната година. А сега законът се променял, въпреки че е средата на годината.

От „Обединени патриоти“ този път се задоволиха със саркастични забележки. „Уважаеми пушачи, на вас ви предлагат да пушите фасове, като тези, които събират циганите“, обърна се към колегите си депутати Петър Петров от НФСБ.

АЛКОХОЛ

Управляващите гласуваха и увеличение на бирения акциз. Предвижда се  бирата, която е в опаковки над 5 литра, да  се облепва с бандерол - от 1 януари 2019 г. „От ГЕРБ искат да вдигнат и данъка на наливната бира. Защо посягате на това удоволствие на българските граждани?“, провикна се соцдепутатът Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна. Отговор обаче нямаше.

 

АКСИОМА

„Правителство, което повиши цената на бирата, неминуемо пада от власт.”

Ярослав Хашек (1883-1923)