Медия без
политическа реклама

Германска компания нелегално изнесла в САЩ тонове ветеринарна отрова

Веществото вероятно е предназначено за екзекуции на затворници

17 Юли 2018
ЕПА/БГНЕС
В САЩ има недостиг на вещества за изпълнение на смъртни присъди.

Германска фармацевтична компания нелeгално е изнесла в САЩ ветеринарна отрова за умъртвяване за стотици хиляди евро, съобщи "Дойче веле", като цитира разследване на NDR и "Зюддойче Цайтунг". Веществото най-вероятно е предназначено за екзекуции в американските затвори, които изпитват сериозен недостиг на субстанции за изпълнението на смъртни присъди. Няма данни засега да е използвано в затворите в САЩ.

Фармацевтичната компания от Северна Германия VET Pharma Friesoythe GmbH, която е специализирана в производството на ветеринарни медикаменти, е нарушила евроразпоредба и е разследвана от прокуратурата в град Олденбург. Компанията е част от американския концерн Merck Sharp & Dohme (MSD). Според прокуратурата в периода между ноември 2017 г. и януари 2018 г. германската фирма е изнесла за своя дъщерна компания в САЩ тонове от медикамента за животни Beuthanasia-D. Активната съставка на това лекарство е пентобарбитал, който в американските затвори се използва за екзекуции на осъдени на смърт. Това е и причината според европейска директива износът на това вещество да подлежи на строг контрол. Компанията е осъществила общо три пратки - една за САЩ и две за Япония на обща стойност 600 хил. евро, като за нито една от тях не е имала разрешително за износ. Друга пратка за износ обаче е била спряна през февруари 2018 г. В края на май в Германия следователи са претърсили офисите на VET Pharma във Фризойте и Швабенхайм, провинция Райнланд-Пфалц, откъдето е била иззета различна документация.

В ход е разследване срещу служители на VET Pharma Friesoythe GmbH, като те са проверявани за нарушения на външнотърговското право. Според действащите правила веществото пентобарбитал може да бъде изнасяно за САЩ само ако са налице гаранции, че то може да бъде проследено във всеки момент. Целта на тази мярка е лекарства, произвеждани от германски компании, да не стигат до американските затвори, където да бъдат използвани за умъртвяването на хора. Много европейски фармацевтични компании отхвърлят оферти за износ в САЩ, за да опазят репутацията си. През последните пет години Германия не е издала нито едно разрешение за износ на пентобарбитал в САЩ, отбелязва "Дойче веле".

ПРАВИЛА 

В Европа бе приета директива срещу изтезанията, която строго регламентира износа на медикаменти, които биха могли да бъдат използвани за умъртвяване на хора. Това е и причината все повече фармацевтични концерни да отказват съгласие техни продукти да бъдат използвани за екзекуции на хора. Затова в много американски щати изпълнението на влезли в сила смъртни присъди се отлага или се извършва с нетествани досега химикали, които понякога имат тежки последици за осъдените.