Медия без
политическа реклама

"Репортери без граници": Три четвърти от печата е в ръцете на Пеевски

Снимка: Архив

Депутатът издател Делян Пеевски е посочен в доклад на международната организация "Репортери без граници" като един от главните виновници заедно с управляващите за затрудняването на разследващата журналистика и за снижаването на професионалните стандарти.  

Проучването "Мисията тъй възможна: Разследващата журналистика в България" анализира причините, поради които все по-малко журналисти и медии у нас се решават да правят разследвания за корупция.

"За един мотивиран журналист е лесно да открие доказателства за корупция и злоупотреба с власт. Но след като направят своите разкрития публични, вместо аплодисменти има голям шанс журналистите да се ударят в стена от мълчание, институции с "широко затворени очи", или още по-лошо, да бъдат преследвани, заплашвани и обезкуражени чрез очернящи кампании", гласи анализът.

Сред посочените причини са натискът от властта, концентрацията на медийна собственост в ръцете на олигарси и използването на вестниците им като "медийни бухалки" за установяване на контрол и наказание на малцината съпротивляващи се. През април "Репортери без граници" постави България на 111-о място от 180 държави в годишната си класация за свобода на словото - най-лошото в ЕС. 

Три четвърти от печата е в ръцете на Пеевски, посочва докладът. "Репортери без граници" обръщат внимание, че публикуват доклада си в период, в който парламентът е подкрепил спорни изменения в медийния закон.

 

ИЗКЛЮЧЕНИЯ

"Няколкото печатни издания, които не принадлежат на депутата Делян Пеевски, продължават да публикуват добри разследвания и да разтърсват управляващите с много повече постоянство, отколкото техните колеги в телевизиите. Това важи особено за седмичника "Капитал" и всекидневника "Сега". Няколко онлайн медии като Mediapool, ClubZ, Offnews и E-vestnik също публикуват качествени разследващи репортажи."

 

ЗАВРЪЩАНЕ
Радио "Свободна Европа" обяви план да възобнови излъчванията си в България и Румъния. Целта е "да се подсили медийният пейзаж в двете държави". Това се първите членове на ЕС, в които базираната във Вашингтон медия планира да се завърне. Българската секция на радиото бе закрита през 2004 г., а румънската - през 2008 г. Радиото работи в държави, където медийната свобода е ограничена.