Медия без
политическа реклама

Правителството ще подготвя администрацията за война

Предлага се във всяко ведомство да има по петима дежурни

ВМА
Военномедицински екип се завърна в България след успешна шестмесечна мисия в Афганистан.

Правителството ще подготвя администрацията за военно време по нова наредба за отбранително-мобилизационната подготовка. Проектът е публикуван на Портала за обществени консултации. Този документ идва само няколко месеца след съобщенията, че правителството е започнало и проверка на скривалищата и бомбоубежищата, както и на пробите на сирените. 

Очевидно е, че ще се разкриват нови щатове. Предвижда се във всички държавни и общински органи да има денонощно дежурство за оповестяване при привеждане в готовност за работа във военно време. Ще дежурят по петима души в специално пригодени и оборудвани за целта стаи. Ще има и звена по отбранително-мобилизационна подготовка. Те могат да бъдат организирани в дирекции, отдели или сектори. В състава им ще влизат: ръководител, експерти с аналитична или контролна функция, експерти със спомагателна функция (например оперативни дежурни за носене на денонощно дежурство), както и "изпълнители по поддръжка и охрана на пунктовете за управление и др." Изрично е записано, че служителите трябва да са с необходимата квалификация и с разрешение за достъп до класифицирана информация. 

Проектонаредбата се предлага от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, но трябва да бъде приета от правителството с нарочно постановление. Военният министър твърди, че действащата в момента уредба по темата създавала проблеми. Наредбата се налагала и "в резултат на измененията в нормативната база, промените в структурата на изпълнителната власт и в отговор на промените в средата на сигурност и изискванията за гражданска устойчивост на НАТО".

В становище на Министерския съвет обаче се посочва, че трябва да има повече аргументи за приемането на изцяло нова наредба. Експертите на МС дори подсказват и предлагат разделът с мотивите да се допълни "например с динамични промени в среда на сигурност, регионални конфликти, засилен бежански натиск, прояви на насилствен радикализъм и тероризъм и т.н., което изправя страната ни пред сериозни предизвикателства, и това изисква адаптиране и трансформиране на системите за сигурност и отбрана". Това е смешно, тъй като премиерът Бойко Борисов непрекъснато се хвали, че бежанци вече няма.

ДАНС

Със заповед на председателя на ДАНС са изгонени или спрени да влязат у нас 31 души, съпричастни към терористична дейност. В информационния масив на нежеланите чужденци в България като пътуващи чуждестранни бойци са включени нови 58 души, се казва в годишния доклад за дейността на Държавната агенция "Национална сигурност" през 2017 г. "В България крайнодесните, крайнолевите и анархистките групи и организации продължават да са без реална политическа тежест и обществена подкрепа. Основните субекти имат изградени структури и лидери, но са с много ограничена членска маса. През периода активността им се свежда до участие в отбелязвания на исторически дати и включване в обществени и социални събития. Проявите протичат без нарушаване на обществения ред", отбелязват още в годишният си отчет от ДАНС.