Медия без
политическа реклама

Прокуратурата нагласи обвиненията срещу Иванчева

Най-накрая обвинението успя да съгласува искането и даването на парите за подкупа

СНИМКА: ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Иванчева (вляво) и Петрова са водени в съдебната зала със закопчани зад гърба ръце като особено опасни престъпници. Тяхното дело е един от малкото случаи, когато обвиняеми бяха държани в т. нар. клетка в спецсъда. Подобна охранителна мярка не се прилагаше дори за обвинените в тероризъм.

Прокуратурата вече няма проблеми с разминавания в датите на искане и даване на парите за подкупа, за който се твърди, че е взела кметът на столичния района "Младост" Десислава Иванчева. Това става ясно от постановленията за привличане като обвиняеми на Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и сочения за посредник бивш кмет на общината Петко Дюлгеров. Документите бяха публикувани от прокуратурата и на тях се вижда подписът на Иванчева и резолюцията й: "Не съм съгласна!".

Тримата бяха арестувани на 17 април, а Иванчева и Петрова - държани часове наред с белезници на кръстовището пред Спортната палата в София. Дюлгеров нямаше такива проблеми. Впоследствие адвокатите посочиха сериозни разминавания в обвиненията. Едно от тях бе, че изнудваният строителен предприемач Александър Ваклин е дал на разследващите парите за подкупа на 2 април, а според обвинението рушветът е бил поискан на 13 април. Такова разминаване вече няма. В постановлението е записано, че подкупът е поискан почти месец по-рано - 16 март. Всъщност прокуратурата не е сигурна, защото се е застраховала, че рушветът е поискан в периода 16-19 март. 

Между 11 и 13 април е поискано "увеличение" - вместо първоначалните 250 хил. евро са поискани 500 хил. евро, пише в постановлението. Предаването на 70-те хил. евро, с които бяха заловени тримата, е станало на 17 април. 14 хил. евро бяха открити у Дюлгеров, а останалите 56 хил. - в колата на Иванчева и Петрова. Веднага след ареста им шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев, който отскоро е зам. главен прокурор, заяви, че двете са "светнали като коледни елхи". Впоследствие се оказа, че Иванчева има следи от маркировката на парите само по ръба на едната длан и по носа.

Делото срещу Иванчева е едно от най-скоростните изобщо. Разследването приключи по-малко от два месеца след ареста й. По принцип това е срокът за едно досъдебно производство, записан в НПК, но масово не се спазва и удължава. В този случай обаче прокуратурата е действала скоростно. Освен това твърди, че обвинителният акт ще бъде внесен в съда в най-кратки срокове.

Комуникацията с изнудвания Ваклин е осъществявана основно от Дюлгеров, става ясно от постановленията, който е обвинен като помагач. Той се срещал с бизнесмена поне три пъти - на 19 март, на 13 април и на 17 април. Освен това многократно му се е обаждал по телефона. Дюлгеров е уреждал срещите и организирал самото предаване на парите. Според прокуратурата двамата са се видели веднага след като бившият кмет се срещнал "с цел съобщаване на постигнатото съгласие с обвиняемите Иванчева и Петрова за размера на искания неследващ се дар, условията за неговото получаване и предаването на първата част". Втората среща била на 13 април. Тогава Дюлгеров съобщил за "увеличението" на искания подкуп. Срещата се провела в заведение в София. 

От постановлението не става ясно къде точно Дюлгеров е предал парите на двете жени. Записано е само, че са предадени на "уговореното с Петрова време и място". В друго постановление е записано, че това е станало в кафене. Иванчева и заместничката й не са имали срещи с Ваклин във въпросния месец, става ясно от документите.

Съучастието на Петрова пък се изразява в  проверки на имотите на Ваклин в "Младост". Според разследващите Петрова е проверила собствеността им, както и предвиденото върху терените застрояване. Разследващите твърдят, че поисканият подкуп първоначално бил 20 евро на квадратен метър застроена площ. Освен това тя била уговорила и срещата с Дюлгеров за предаване на парите.

Иванчева вероятно ще дочака началото на делото в ареста. 

 

ПОДКУПЪТ

Иванчева е обвинена за това, че е поискала и е приела подкуп. Никъде обаче не се споменават нейни срещи или разговори с предприемача. Няма и подробности как точно са предадени парите, къде са оставени и т. н. Вероятно тези детайли ще бъдат описани в обвинителния акт. Досега прокуратурата имаше различни версии - парите бяха ту в плик, ту в кашон. Иванчева твърдеше, че са били в багажника, а разследващите - на задната седалка.