Медия без
политическа реклама

Кабинетът наля половин милиард в най-непрозрачната държавна фирма

ДКК бе натоварена с ремонта и реконструкцията на язовирите

Снимка: БГНЕС
За броените години на своето съществуване ДКК се разрасна в пъти без обяснения с каква цел. А от Министерството на икономиката, начело с Емил Караниколов (вляво), също не дават подробности.

Държавната консолидационна компания (ДКК) получава допълнително 500 млн. лева. Решението за това бе взето на вчерашното заседание на Министерския съвет. С парите ще бъде увеличен капиталът на дружеството, съобщиха вчера от правителствената пресслужба. От там не коментираха за какво ще бъдат използвани парите. Отпускането им става с промени по бюджета на принципала - Министерството на икономиката.

Със същото решение на Министерския съвет правителството възлага на ДКК ремонтите и реконструкциите на язовири - държавни или общински. Изключение се прави само за тези, които са отдадени на концесия, тъй като концесионерите имат ангажимент да ги ремонтират. Одобрен е и списък на язовирните стени и съоръженията към тях, на които трябва да се извърши основен ремонт или реконструкция, но той не бе оповестен. Според "Капитал" увеличеният ресурс на ДКК ще се ползва именно за тази цел. Предстои да бъде създадено и държавно предприятие, което да поеме стопанисването на язовирите, с които общините не могат да се справят.

Консолидационната компания е една от най-непрозрачните структури в страната. В нея работят 17 души. Тя няма сайт, а ръководството й, начело с изпълнителния директор Ясен Спасов и председателя на Съвета на директорите Красимир Тенев, никога не се е появявало публично. Компанията бе създадена през 2010 г. по време на първото правителство "Борисов", като в нея трябваше да постъпват приходите от приватизация. Целта бе така да се заобиколи законовото изискване тези пари да влизат в Сребърния фонд, създаден по време на тройната коалиция с идеята да се трупат пари за пенсии, когато системата се задъха и настъпи срив на пазара на труда.

Формулата се оказа удобна за серия от непрозрачни сделки и функциите на ДКК бързо се разшириха. В нея бяха влети десетки държавни фирми с най-разнородни дейности - от производство на мляко ("Ел Би Булгарикум"), през лаборатории за етерични масла (Държавна лаборатория "Българска роза") до ремонт на авиотехника ("Авионамс"). Вероятно и във връзка с това приходите на ДКК от дивиденти през последната - 2017 г. са се увеличили с 862% и от 2 млн. лв. вече са 19.3 млн. лв., показва справка на в. "Сега" в годишния отчет на компанията.

Последните промени станаха по време на второто правителство на премиера Бойко Борисов, когато ДКК на практика се превърна в оръжеен мастодонт. При управлението на тогавашния икономически министър Божидар Лукарски в активите на ДКК бяха включени 14 държавни фирми, сред които ВМЗ-Сопот, "Кинтекс", НИТИ Казналък и др. ДКК има и 10.8% дял в "София тех парк". Междувременно само в рамките на около година между 2016 и 2017 г. заради придобиването на нови и нови фирми капиталът на компанията постепенно нарасна от 9 млн. лв. до 231 млн. лв.

 

СЛЕД ДЪЖДА

Спешен ремонт на засегнатите от дъждовете улици в Мизия, Борован и Хайредин заръча вчера премиерът Бойко Борисов. Преди вчерашното заседание на Министерския съвет той инструктира строителния министър Николай Нанков и колегата му от МВР Валентин Радев да отидат на място. "Нанков, да отидете да видите с Радев по Мизия, по Дупница тези улици, които ги дават - разрушените, да възложите на кметовете днес още да почнат да асфалтират", заръча премиерът. Борисов настоя "хората още днес - утре да могат да се приберат по къщите". Дъждовете, а не язовирите са виновни за наводненията и бедствените положения, смята икономическият министър Емил Караниколов. Той подчерта, че в "Държавен вестник" вече е обнародван законът, който определя собствеността на язовирите, и те ще преминат под опека на икономическото министерство. Парите за ремонт ще идват от държавата.