Медия без
политическа реклама

Родители подават сигнал срещу приема в столичните детски градини

Инициативният комитет отхвърля обясненията на общината за неправомерно приетите над 4000 деца

Снимка: Архив

Членовете на Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система не са съгласни със становището на дирекциите "Образование" и "Здравеопазване", че няма неправомерно приети над 4000 деца в детските заведения в София. За това от там днес ще внесат сигнал до кмета на София Йорданка Фандъкова и заместника й по образователните въпроси Тодор Чобанов. Това съобщи председателят на организацията Васил Николов.

Стъпвайки на данни, придобити чрез закона за достъп до обществена информация, от комитета алармираха преди седмица, че над 4000 деца са приети с хронични заболявания извън списъка, който дава предимство за прием в детските заведения, като 960 от тях са приети дори без диагноза. От общината обаче отговориха, че тези 960 деца не са без диагнози, а са получени вследствие разминаване в две таблици - едната с всички диагнози на децата, а втората - само с водещото заболяване. От екипа на Йорданка Фандъкова обясниха и че поради липса на специални указания от МЗ са приемали всички деца с диагноза, поставена от лекарска комисия.

Според Николов обясненията са неверни, тъй като в едната таблица не става въобще въпрос за заболявания, а се говори единствено за брой деца с хронично заболяване. "Изненадани сме неприятно от това измислено оправдание. Ако има деца с дублирани диагнози, то разликата би била още по-голяма от 960 деца", коментира той. Според него общината не желае да създаде списък със заболяванията, които тя смята за значими, а липсата на регламент е удобна, тъй като дава "необятни възможности за приемане на деца с всякакви заболявания, за които лекарска комисия е издала протокол или има в наименованието си “хронично”.