Медия без
политическа реклама

Лондон поиска обяснение от Кремъл за новото отравяне с "Новичок"

Руски представители смятат, че "инцидентът" е опит да се очерни Москва

05 Юли 2018
ЕПА/БГНЕС
Полицията отцепи най-малко пет отделни зони, включително парк, недвижим имот в Солсбъри, аптека и баптистка църковна сграда в Еймсбъри.

Британският вътрешен министър Саджид Джавид призова руските власти да обяснят по какъв начин двама жители на Великобритания се оказаха отровени от невропаралитичния газ "Новичок", предаде Би Би Си. Джавид потвърди, че именно с това вещество са били отровени мъжът и жената в град Еймсбъри и то е от същата група, както и субстанцията, с която през март бяха отровени руският двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

45-годишният Чарли Роули и 44-годишната Даун Стърджис остават в критично състояние, но най-вероятно не са били цел на атака, обявиха от британското МВР. "Работното предположение е, че те са жертви на последствията от предишната атака или нещо друго, но не и на това, че са били пряко атакувани", посочи отговарящият за сигурността в британското вътрешно министерство Бен Уолъс. Той повтори твърдението на британските власти, че руски държавни агенти стоят зад атаката срещу семейство Скрипал, настоявайки руското правителство да предостави информация за отравянето. Двамата пострадали се лекуват в местната болница в Солсбъри, където седмици наред лекарите се бориха за живота на семейство Скрипал, които оцеляха.

Близо 100 служители на частите за борба с тероризма работят по делото в Еймсбъри. Полицията е отцепила най-малко пет отделни зони, включително парк, недвижим имот в Солсбъри, аптека и баптистка църковна сграда в Еймсбъри. Засега обаче не са засечени никакви заразени райони или предмети. Полицията продължава да проучва маршрутите на пострадалите през последните дни. Властите предупредиха хората в района да внимават със странни предмети и да дезинфектират личните си вещи – като чанти и обувки например.

ПОЗИЦИЯ

Руски депутат описа втория случай на отравяне с невропаралитично вещество "Новичок" в Южна Англия като част от британските опити за очерняне на Световното първенство по футбол, на което домакин е Русия, и да се поддържа напрежението преди планираната среща между руския президент Владимир Путин и американския му колега Доналд Тръмп на 16 юли в Хелзинки. Сергей Железняк, който е член на комисията по външните работи към Държавната дума, коментира, че отравянето на двойката в Еймсбъри  е "продължение на антируската пиар истерия, която британските власти се опитват да създават". Железняк отбеляза, че "това се случва на фона на доста силна положителна емоционална вълна от британските фенове, които дойдоха в Русия, за да подкрепят отбора си по време на световното първенство". Той добави, че позитивното възприятие на Русия противоречи на официалния разказ, и обвини британските власти, че представят нещо, което би могло да бъде свръхдоза наркотици, като друго отравяне с "Новичок".