Медия без
политическа реклама

Тръмп нападна Черна гора с намек, че може да запали световна война

Президентът на САЩ се отметна от думите си за руска намеса в изборите

19 Юли 2018
ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново атакува НАТО, като този път насочи стрелите си и към най-новия съюзник в пакта - Черна гора. В интервю за "Фокс Нюз" в отговор на въпрос защо САЩ трябва да изпращат войници да защитават малка страна като Черна гора по силата на чл. 5 от Вашингтонския договор, Тръмп отвърна: "Разбирам какво казвате. Аз задавам същия въпрос. Черна гора е малка държава с много силни хора. Те са много агресивни, те могат да станат агресивни и - честито, ето ви трета световна война. Но така са направени нещата".

Черна гора, с население от 620 000 души, се присъедини към НАТО през юни 2017 г. Тръмп за пореден път атакува НАТО, дни след като вся хаос в срещата на върха на пакта миналата седмица в Брюксел с искането си за увеличение на разходите за отбрана от страна на съюзниците и нападките, че не плащат за защитата си, която се осигурява основно от САЩ.

Преди интервюто Тръмп направи завой на 180 градуса в позицията си за това дали Русия се намесва в политическия живот на страната, и направи уточнение какво е искал да каже на пресконференцията с Владимир Путин в Хелзинки 24 часа по-рано. Той прочете в Белия дом предварително подготвен текст, с който обясни, че е сбъркал в изявлението си една-единствена дума, която е променила смисъла. "Казал съм, че не виждам причина Русия да стои зад хакерските атаки, а исках да кажа, че не виждам причина Русия да не стои зад тези действия", каза той. С думите си в Хелзинки той предизвика бурни критики от страна на политици от целия спектър в САЩ и на шефове на разузнавателни служби.

 

ПРЕДИСТОРИЯ

На срещата на върха на НАТО в Брюксел през юни 2017 г., когато Тръмп за първи път се запозна с колегите си от страните - членки на пакта, и когато Черна гора се присъедини към алианса, Доналд Тръмп избута черногорския премиер Душан Маркович, докато лидерите разглеждаха новата щабквартира и се бяха запътили за обща снимка. Тръмп изтласка Маркович, за да мине напред в групата и да заеме позиция до генсека на НАТО Йенс Столтенберг, след което оправи костюма си и заговори дружелюбно литовската президентка Далия Грибаускайте, загърбвайки Маркович.