Медия без
политическа реклама

Путин: Исках Тръмп да спечели изборите

Двамата лидери разговаряха на четири очи повече от 90 минути в Хелзинки

17 Юли 2018

Исках Тръмп да спечели изборите в САЩ, заяви руският президент Владимир Путин в Хелзинки вчера. Той отговори на въпрос на американски журналист искал ли е Доналд Тръмп да спечели изборите в САЩ, зададен на пресконференцията след първата среща между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп в Хелзинки вчера. Те разговаряха повече от 90 минути на 4 очи, само с преводачи, след това проведоха работен обяд с делегациите на двете страни.

Темата за руската намеса в изборите в САЩ е била в дневния ред на срещата и това бе потвърдено и от двамата лидери. Путин повтори в изложението си, че Русия не се е намесвала и няма да се намеси във вътрешните работи на САЩ. Тръмп пък каза, че тази версия е била раздухана от демократите заради убедителната му победа в избирателната колегия, която по принцип според него е повече в полза на Демократическата партия. Той потвърди, че с Путин дълго разговаряли по тази тема, и вметна, че Путин имал "интересна идея". Добави още, че по време на кампанията си не е познавал Путин. В отговор на журналистически въпрос за това дали Тръмп вярва на Путин по темата за руска намеса в изборите, Путин каза още, че той защитава интересите на Русия, Тръмп - на американците и когато интересите се срещат, трябва да се работи заедно. Защо да говорим за доказателства тогава, когато има факти и те са неоспорими, каза Путин.

Преди това Тръмп, който още преди срещата в свой туит заяви, че двустранните отношения с Русия са на най-ниско ниво заради глупостта на предишния президент Обама и на американците, подчерта: "за последните четири часа променихме това". Поставихме начало на дълъг процес, но направихме първи стъпки към едно по-бляскаво бъдеще, каза Тръмп и добави, че занапред с Путин ще се срещат често и ще решават важни въпроси.

 

ДНЕВЕН РЕД

Сред обсъжданите теми били Сирия, Украйна, неразпространението на ядрено оръжие, борбата с тероризма, двустранните икономически и културни контакти. Путин обяви, че двамата се договорили да се създаде съвет на високо ниво с представители на бизнес средите от двете страни. В отговор на въпрос за германския план за изграждане на газопровод "Северен поток II" и критиките на Тръмп към Германия, че налива милиарди на Русия, а иска САЩ да я бранят от Москва, Тръмп отвърна, че Путин е "добър конкурент" и че "ще се конкурираме, когато става дума за газопроводи".

 

Владимир Путин:

"Исках Тръмп да спечели, защото той говореше за нормализиране на отношенията с Русия."