Медия без
политическа реклама

Софийските адвокати негодуват срещу цензурата в съда

Адвокатите негодуват, че не могат да правят елементарни справки онлайн, а трябва да ходят до съда.
Илияна Кирилова
Адвокатите негодуват, че не могат да правят елементарни справки онлайн, а трябва да ходят до съда.

Столичните адвокати негодуват заради премахнатата от Софийския градски съд възможност в електронното му деловодство да се търси по имена, ЕГН, фирми и БУЛСТАТ. Опцията изчезна в края на април, като от съда се оправдаха с общия европейски регламент за личните данни (GDPR), който влезе в сила на 25 май. Това обаче затруднява работата на адвокатите, тъй като те постоянно ползват сайта на съда за справки.

Адвокатите смятат, че за това няма законово основание. Те напомнят, че преди орязването на функционалностите на сайта те са влизали в електронното деловодство с потребителско име и парола. Според тях невъзможността да се търси по имена и ЕГН е недопустимо ограничаване на публичността на водените електронни регистри и лишава не само тях, но и всички други хора от ефективен достъп до информация по дела. Добавят, че вече не могат да научат номер на дело дистанционно, чрез системата, а тези справки се правят на място в съда.

Софийската адвокатска колегия е поискала становище от Комисията за защита на личните данни, като поставя два въпроса: Допустимо и законосъобразно ли е да се правят справки по три имена и ЕГН на физическо лице, след като потребителят е въвел име и парола в системата, и дали от съда правилно са приложили дадените през март указания на комисията, че ЕГН не може да е парола за достъп до електронните системи.

 

Последвайте ни и в google news бутон