Медия без
политическа реклама

Законът за горивата бе приет въпреки заплахата от наказателна процедура

Заради удара върху дребните фирми НФСБ ще иска одобрение на текстовете от Брюксел

Илияна Кирилова
Въпреки възраженията на депутати от "Обединени патриоти" и на фона на пореден протест на търговците на горива Емил Димитров, депутат също от патриотите, успя да прокара текстовете в закона, определяни за лобистки и осигуряващи диктат на големите фирми.

Фирмите, които се занимават с търговия, превоз и съхранение на горива, ще трябва да покриват високи изисквания за собствен капитал и обезпечения, ако искат държавата да им разреши да развиват дейност. Това реши парламентът вчера, след като окончателно одобри текстове от спорния нов Закон за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Проектът, добил популярност като закон за горивата, беше внесен от голяма група депутати от мнозинството и опозицията и стана причина за разкол в редиците на „Обединени патриоти” (ОП) - по-малкия партньор в управляващата коалиция. Поводът за разнобоя беше недоволството на съпредседателя на ОП и вицепремиер Валери Симеонов, според когото заложените в проекта изисквания ще изхвърлят малките фирми от пазара на горива. Депутатите на Симеонов отказаха да одобрят спорните текстове, но това нямаше никакъв ефект при окончателното гласуване.

Вицепремиерът обяви вчера, че ако законът бъде приет, ще сезира Европейската комисия. „Разбирам, че главната цел на закона е борбата със сивия сектор, но в случая се получава така - заради гангренясал пръст да отрежем ръката. Има нарушаване на европейски директиви, на конкурентни права. Смятаме, че ще получим подкрепа там, ако не в парламента“, коментира Симеонов пред БНР. Но допълни, че „засега“ НФСБ няма намерение да напуска управляващата коалиция.

Упорството му обаче разгневи другия съпредседател на ОП Волен Сидеров, който във вторник беше обявил, че разногласията са изгладени. Малко по-късно НФСБ излезе с опровержение, в което на практика го обвиниха в лъжа. Бесен, Сидеров вчера обяви, че очаква извинение от Симеонов. „Аз съм направил Валери Симеонов политик и няма да позволя някой да ми обяснява как да искам съгласието му. Моите коалиционни партньори трябва да разберат, че не са фелдфебели. Тук не е плацът, така че по-добре да се вслушват в това, което казвам, ако искат да бъдат политици“, каза Сидеров.

Новият закон оставя търговията на едро в ръцете на лица с уставен капитал или активи за поне 1 млн. лв. Същото изискване ще трябва да покрият и онези, които се занимават със съхранение на горива. Търговците на дребно трябва да имат 20 000 лв. капитал или имущество на същата стойност, но за всеки обект. Освен това фирмите задължително ще предоставят обезпечения, за да получат регистрация – по сметка на икономическото министерство или с банкова гаранция. Мотивът е да се покрият евентуални непогасени задължения. Търговията на едро и съхранението на горива ще изискват обезпечение в размер на 500 000 лв. По 20 000 лв. за всеки обект ще трябва да плащат търговците на дребно.

ОБРАТ

Миналата седмица парламентарната комисия за борба със сивата икономика, оглавявана от Емил Димитров - Ревизоро, гласува, че регулацията на пазара на горива ще се повери на финансовия министър. В пленарна зала вчера ГЕРБ обаче настоя икономическият министър да осъществява контрола с аргумента, че това е присъща за него дейност. Димитров се съгласи веднага и без възражения. И тук обаче колегите му от НФСБ се противопоставиха с мотива, че ако икономическият министър дава или отказва регистрация на фирмите в бранша, се създава лицензионен режим, а не регистрационен. Това е в противоречие с целите и принципите на закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол, смятат депутатите на Валери Симеонов. От НФСБ настояха изискванията за капитал и обезпечения да бъдат намалени или направо да отпаднат, тъй като нарушават европейските принципи за пазарна конкуренция и може да навлекат наказателна процедура на България.