Медия без
политическа реклама

Тръмп вече посочи Путин като виновник за руска намеса на изборите

Конгресмен предлага преводачка да даде показания, за да се разбере за какво са си говорили лидерите в Хелзинки

20 Юли 2018
EПА/БГНЕС
Руският президент Владимир Путин говори пред посланиците на РФ в чужбина по време на традиционната среща с дипломатите, която се провежда два пъти годишно. Вдясно е външният министър Сергей Лавров.

Руският президент Владимир Путин е персонално отговорен за вероятната руска намеса в американските избори, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп. Вече няколко дни той дава противоречиви изявления по темата за руска намеса в изборите в САЩ след срещата с руския си колега Владимир Путин в Хелзинки в понеделник. На съвместната си пресконференция с Путин в Хелзинки Тръмп заяви, че в скандала с предполагаемата руска намеса на изборите в САЩ са „виновни и двете страни“, с което си навлече яростни критики в САЩ. Американският президент уточни, че не вижда доказателства за руска намеса в американските избори. Във вторник Тръмп заяви, че е направил лапсус и е имал предвид точно обратното, че Русия е могла да се намеси в изборите. Вчера пред тв Си Би Ес той посочи Путин като лично отговорен. „Да, защото той е начело на страната. Това е същото, както аз се смятам за отговорен за това, което се случва в нашата страна. Така че като лидер на страната вие бихте могли да го смятате за отговорен“.

Конгресмен от Демократическата партия в САЩ призова преводачката на Тръмп на срещата му на четири очи с Путин да даде показания пред Конгреса за съдържанието на разговора между двамата лидери, писа "Хил". Конгресменът от Ню Джърси Бил Паскрел призова с писмо до ръководителите на Комисията по надзор и правителствена реформа към Камарата на представителите на американския Конгрес да бъдат чути показания от преводачката Марина Грос, която е била единствената друга американка в стаята.

Вчера в "Туитър" Тръмп обяви, че обмисля втора среща с руския си колега след "големия успех" в Хелзинки. "Срещата с Русия беше голям успех освен за истинския враг на хората - медиите, разпространяващи фалшиви новини, написа Тръмп в "Туитър". - Очаквам с нетърпение втора среща, за да можем да започнем да прилагаме някои от многото неща, за които си говорихме".

 Междувременно на среща с руските посланици по света Владимир Путин заклейми „силите” в САЩ, които се опитват да жертват руско-американските връзки. "Виждаме, че има сили в САЩ, които слагат интересите на партиите си над националните", допълни държавният глава на Русия. Той заяви, че страната му "въпреки това е отворена за създаване на контакти със САЩ, но само на базата на равнопоставеност" "Имаме нужда от нова положителна програма, създадена чрез съвместна работа, в която да открием общите ни полета", заяви Путин.