Медия без
политическа реклама

Убийци ли са безпилотните коли?

След трагичния инцидент в Аризона изпитанията на автономни автомобили са спрени

27 Март 2018
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Такова Volvo XC90, оборудвано с автопилот от Uber, е причинило смъртта на 49-годишната Илейн Херцберг.

В град Темпе, щата Аризона (САЩ), безпилотен автомобил на компанията Uber удари пресичаща пътя жена, която по-късно почина в болница. Това е първият смъртен случай с автономно превозно средство и резонно привлече вниманието на световните медии. Доколко обаче инцидентът ще повлияе на развитието на индустрията, тепърва ще става ясно.



Какво точно се е случило?

Вечерта на 18 март 49-годишната Илейн Херцберг пресича пътя със своя велосипед. Движещият се по пътя автомобил на Uber, снабден с лидар (лазерен аналог на радара) и вървящото в комплект с него оборудване за безпилотно придвижване, блъска жената, която по-късно умира. Намиращият се в колата инженер на Uber не е успял да се намеси навреме и да предотврати трагедията. Заради лошата видимост той е съзрял жената твърде късно, а автомобилът се движи със скорост 64 км/ч и не успява да спре.

Оправданието за лоша видимост не би следвало да важи, защото лидарът (поне на теория) би трябвало да сканира обекти дори при силен дъжд или плътна мъгла, но в случая това не е станало. Според шефа на полицията на Темпе Силвия Мойр вината е на жената, която е пресякла на непозволено място. И дори автомобилът да е бил управляван от човек, той също не е можело да реагира и да избегне трагедията.



Какви са първите реакции?

От Uber обявиха, че спират изпитанията на своите безпилотни автомобили, които се провеждат на териториите на САЩ и Канада. Компанията вече беше подложена на сериозен натиск заради нарушенията на пътния правилник, които правят нейните автономни коли по време на тестовете. Сега инцидентът, завършил със смъртен случай, със сигурност ще повлияе на отношението към безпилотните технологии.

Някои експерти вече призоваха да бъде наложен мораториум върху изпитанията на такива транспортни средства, поне докато не завърши напълно разследването на трагедията в Аризона. Освен Uber тестове на безпилотни коли правят още няколко американски компании. В Европа също стартират такива проекти на територията на Великобритания.



Случаят с Tesla

През 2016 г. електромобил Tesla Model S също попадна в пътнотранспортно произшествие, завършило със смъртен случай. При движение на безпилотен режим колата се удари в камион, а водачът загина на място. Тогава компанията Tesla беше атакувана заради несъвършенства на нейния автопилот, но в крайна сметка се оказа, че шофьорът на няколко пъти е игнорирал предупрежденията на системата и не е поел управлението на автомобила. Още повече че от Tesla винаги са твърдели, че автопилотът в техните модели е само спомагателна функция и водачът трябва да бъде готов във всеки момент да се намеси.

Всъщност катастрофиралата Tesla Model S действително не е "разпознала" белия камион, в който се е ударила, а основната причина е светлият небесен фон. От компанията на Илон Мъск наскоро показаха статистика, според която след въвеждането на нова система за адаптивен круиз контрол, която е и в основата на автопилотните устройства, произшествията с електромобили на марката са намалели с 40%.



По-специален ли е Uber?

Програмата за развитие на безпилотни коли на Uber още от самото начало се отличава рязко от всички останали. Компанията обаче закъсня значително с нейния старт, като започна тестове 3-4 години след основните си конкуренти Waymo (собственост на Google) и Tesla. Това доведе до технологично изоставане, което в Uber доста агресивно се опитват да преодолеят, понякога действайки в разрез с американските закони. 

Първо беше закупена фирмата Otto, основана от бивши служители на Google с цел създаване на безпилотен автомобил. Очаквано от Waymo реагираха и дадоха Uber под съд, като обвиниха конкурента си в кражба на технологии. От Uber дори не влязоха в съдебната зала, а платиха $244 млн. на Waymo като компенсация.

Следващата крачка на компанията беше началото на тестове на безпилотни коли в Калифорния, което обаче скоро се оказа проблем. Автономен автомобил на Uber беше заснет как преминава на червен светофар, като се разминава на косъм с пресичащ на зелено пешеходец. От компанията се оправдаха, че в този момент машината е била под човешко управление и вината е на водача. Властите не повярваха и разрешителното за тестове в Калифорния беше отнето, а Uber се принуди да се премести в Аризона. Именно там се случи и трагедията с убитата колоездачка.



Ще убиват ли безпилотните коли често?

Като цяло засега е доста трудно безпилотните машини да бъдат наречени "опасни" по простата причина, че те убиват по-малко хора на километър пробег в сравнение със средностатистическите шофьори. Колите на Waymo например само през 2016 г. са изминали над 3 млн. км и не са участвали в нито един пътен инцидент, завършил със смърт. При Tesla статистиката е още по-впечатляваща - около 4.7 млн. км без фатален изход.

Тази ситуация обаче може и да се промени, тъй като през 2018-2019 г. Tesla планира да обнови програмното оборудване на колите си, чийто брой е около 300 000. Промяната вероятно ще направи шофьорите още по-уверени във възможностите на автопилота, а това може да доведе до грешки и съответно до разваляне на статистиката.



Големият въпрос е - кой е виновен?

Чия е вината за смъртта на човек, причинена от робот? От отговора на този въпрос зависи кой ще плаща застраховките - компанията, производител на автомобила с безпилотна система, или собственикът му. В случая от Аризона виновна най-вероятно ще бъде загиналата колоездачка. Рано или късно обаче ще има инцидент и по вина на безпилотната кола. И тогава нещата ще станат още по-сложни, защото някой ще трябва да поеме вината. И съответно да носи отговорност за случилото се.