Медия без
политическа реклама

Нов лобистки скандал може да доведе до разпад на управляващата коалиция

Въпреки заплахите на вицепремиера Валери Симеонов парламентът прие промени в Закона за приватизация

Поредният лобистки скандал заради писани "на коляно" законодателни промени разтресе вчера управляващата коалиция. Вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов дори заплаши да напусне коалицията. Повод за крамолата този път станаха поправки в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, предложени от депутати от "Атака" и ВМРО и подкрепени от ГЕРБ. Текстовете засягат изпълнението на приватизационните договори и вчера бяха окончателно приети на второ четене в пленарна зала.

Според Валери Симеонов поправките пряко облагодетелстват бизнесмените братя Домусчиеви, помагайки им да избегнат неустойки в размер на 58 милиона лева заради неизпълнени от тях ангажименти по приватизационната сделка за дружеството "Български морски флот" (БМФ). "Като гледам каква е организацията на цялата работа, това ми напомня един хитов американски филм – "Спасяването на редник Райън". В случая "Спасяването на редник Киро" - ето за това нещо работи коалицията. Ако това стане, аз не виждам бъдеще в тази коалиция въобще от тук нататък", заяви по-рано през деня Симеонов пред БНТ.

Гневът на Симеонов беше провокиран от разпоредба, предложена от Николай Александров ("Атака"), според която специфични задължения, пряко свързани с предмета на дейност на приватизираното дружество, не могат да бъдат вменени на купувача за повече от 5 години. Изключение се прави за запазването на седалището му, неговата дейност, заложените инвестиции и трудова заетост. Александров обосновава поправката с аргумента, че изредените изключения не следвало да се ограничават с максимален срок, за да "не се отнема или ограничава възможността на държавата да постига определен икономически и социален ефект от приватизацията".

Друга поправка, срещу която се обявиха Симеонов и хората му, е на Емил Димитров-Ревизоро от гражданската квота на ВМРО. Текстът гласи, че правомощието на Агенцията за приватизацията да разсрочва поети с приватизационен договор ангажименти се прилага и за договори, по които няма непогасени плащания за неустойки за неизпълнени през първите 5 години следприватизационни задължения.

Симеонов обясни и как тези текстове засягат пряко БМФ. "В момента на работа там са едва 123 души, макар че е трябвало да запазят 2300 работни места. Всеки бизнесмен си е направил сметката - особено пък те. Те са изчислили, че ако всичките тези години държат тези 2300 души, ще загубят много повече пари. Какво става след приватизацията - започва едно масово лудо рязане за скрап на кораби, продаване на старо желязо. И в крайна сметка в началото на 2016 г. тонажът на корабите се намалява някъде около под 900 000 бруто регистър тона. Десетата година изтича сега, в края на 2018-а. За разлика от случая с освободените хора обаче, в случая с тонажа държавата е преценила, че е много важно да имаме един такъв флот и да го запазим - въпрос на национална сигурност, и е заложила едни много сериозни клаузи", разказа той.

При разглеждането на тези предложения в пленарната зала вчера заплахите на Симеонов да разтури коалицията не оказаха особено въздействие върху партньорите му. 

В началото на дебата депутатът от НФСБ Борис Ячев обясни, че предложенията могат да засегнат хипотетично три големи сделки – продажбата на „Булгартабак”, киноцентъра в Бояна и „Български морски флот”. При БМФ следприватизационните ангажименти са с 10-годишен срок и изтичат в края на тази година, а от сайта на Агенцията за приватизация ставало ясно, че не са били изпълнени. В заключение Ячев поиска разглеждането на текстовете да бъде отложено или направо да не бъдат подлагани на гласуване, тъй като излизали извън обхвата на конкретния законопроект, който засяга изграждането на електронна платформа на агенцията.

Възрази му шефът на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), според когото подобни искания били невъзможни за изпълнение. „Въвежда се нов способ за приватизационна процедура и има логика в този контекст да се обсъждат и отделни елементи на договорите, които са резултат на тази процедура”, витиевато се аргументира Кирилов.

При разглеждането на предложението на Емил Димитров-Ревизоро депутатите на Симеонов директно обявиха, че става въпрос за лобизъм в полза на Домусчиеви. „Разпоредбата предвижда обратно действие, което е недопустимо. Нямаме в тази разпоредба конкретно описание на последиците, които ще настъпят в този случай, и водим до хаос и несигурност в стопанския оборот и специално по отношение на приватизационните договори”, посочи Христиан Митев от НФСБ. А съпартиецът му Йордан Апостолов предупреди, че промените ще засегнат много други сделки, за които парламентът дори и не подозира в момента. „Не можем да обслужваме частни икономически интереси по толкова ярък и грозен начин. Подаряваме на олигархията в България десетки и стотици милиони левове”, заяви Апостолов.

"Не съм съгласен, че се придава обратно действие, а се регулират заварените правоотношения", скочи отново Данаил Кирилов, който защитаваше законопроекта вместо неговите вносители.

Междувременно стана ясно, че Емил Димитров-Ревизоро е поискал писмено да оттегли предложението си още на 16 юли. От мнозинството обаче театрално не му позволиха с мотива, че искането му не било разгледано на комисия.

 

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?