Медия без
политическа реклама

Властта съвсем се оплете с разходите за тол системата

Регионалното министерство и АПИ не могат да обяснят защо правителството им разреши да изхарчат 180 млн. лева

БГНЕС

Широкопръстото правителство на Бойко Борисов вчера реши, че Министерството на регионалното развитие може да вдигне със 180 млн. лева тавана на разходите си за тази година. Според съобщението на правителствената пресслужба парите са за прословутата тол система, която се очаква да заработи догодина и чрез която всички пътни такси ще се събират по електронен път. Смущаващото в новината е, че досега министри и пътни шефове неуморно се хвалеха, че са измислили схема, която да не натоварва бюджета - победителят в конкурса щял да финансира изграждането на системата със собствени средства, а после щял да си възстанови инвестираните средства чрез приходите от електронните такси и винетки. Сега излиза, че това е било чиста дезинформация.

Обществената поръчка за тол системата бе спечелена от консорциум на австрийската КАПШ "Солюшънс". При прогнозна цена до 200 млн. лева обединението подаде оферта за 150 милиона лева без ДДС и бе обявено за победител, а договорът с него бе сключен през януари 2018 г.  Сега изненадващо правителството позволява на строителното министерство да увеличи бюджетните си разходи, за да може да плаща на строителя на новата система за пътни такси. Но пари всъщност би трябвало да са предвидени още при писането на бюджет 2018 през миналата година, защото обществената поръчка дълги месеци бе блокирана от жалби и премиерът Бойко Борисов се закани, ако бавенето продължи, да направи държавно предприятие, което да свърши с бюджетни пари работата.

Нещата стават още по-объркани от "разясненията" за 180-те милиона, които ресорният министър Николай Нанков даде не лично, а под формата на писмено изявление - вероятно за да не се налага да отговаря на уточняващи въпроси на медиите.

В изявлението Нанков едновременно твърди, че "не се дава нито лев повече от договорените", че се вдигат разходите на Агенция "Пътна инфраструктура", за да може да си изпълнява финансовите ангажименти към избрания изпълнител на тол системата и че АПИ нямало да изразходва тези средства тази година, а "както е по договора - от 2019 г. нататък за внедряване на системата". "Не че увеличаваме бюджета на договора, не че даваме нов ресурс", уверява министърът в неясния текст.

От АПИ не успяха да отговорят в рамките на вчерашния ден на уточняващите въпроси на в. "Сега" какво налага спешното отпускане на парите. 

 

ЕДНО КЪМ ЕДНО

В изявлението си Нанков твърди: "Размерът на показателя „ангажимент за разходи“ е утвърден в Закона за държавния бюджет за 2018 г. С постановлението на Министерския съвет от днес се увеличава максималният размер на ангажиментите за разходи или стойността, до която МРРБ има право да сключва договори през годината, а не извършването на действителни разходи. В този смисъл с постановлението не се предоставят допълнителни средства на Агенция „Пътна инфраструктура“. Промяната е продиктувана от факта, че АПИ е поела ангажимент по договора за тол системата за 179 996 400 лв., който не е бил планиран за 2018 г. Изпълнителят е определен през 2017 г. и съответно ангажиментът беше разчетен за 2017 г., но поради обжалване на решението за избор на изпълнител договорът беше подписан в началото на 2018 г. Няма промяна в начина на плащане по договора. Изграждането и внедряването на електронната система ще бъде за сметка на изпълнителя. След успешното й внедряване инвестицията ще се възвърне със събраните приходи.