Медия без
политическа реклама

Как се натисна копчето за екзекуция на част от бизнеса

Търговците имат право да не прилагат разпоредбите на закона за горивата, които управляващото мнозинство прие

Снимка: Архив
Законът засегна само светлия бизнес, на този в сивия сектор не му пука.

Колко е лесно да съсипеш чужд бизнес? Също толкова, колкото да приемеш закон, по силата на който съсипването ще последва. Ти си законодател, снабдил си се с власт такава, че всяко твое „за“ или „против“ може да означава фалит или благоденствие. Просто активираш едното или другото копче, нищо повече! И решаваш човешки съдби.

Разбра ли обаче какво гласува тия дни, като изпълни указанията, които ти даваше съвсем неприкрито от трибуната на НС Емил Димитров, познат като Ревизоро, вносител на т. нар. закон за горивата (цялото му наименование е закон за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход)?

Въведе в закон

 

ограничения за достъпа на търговците до пазара на горива

 

Създаде изискване за непосилен минимален размер на уставния капитал за голяма част от търговците. Мислиш си, че изискванията за уставен капитал са регламентирани в Търговския закон? Така е, но ти вече гласува ново изискване в закона за горивата. Кое от двете противоречиви изисквания ще се прилага ли? Питай Ревизоро! Той ще ти обясни, че щом някой търгува с горива, не може да няма собственост за поне 3 млн. лева, с което не само че няма да ти отговори на въпроса, но и ще провокира нови. Ще се запиташ защо точно 3 млн.? Защо да не са 2 или 10, или пък 200 хиляди? На този въпрос никой не може да ти отговори. Липсват мотиви към законопроекта, липсват и анализи. Прав си, цифрата е напълно произволна, но ти я направи закон, който малцина от бизнеса ще успеят да изпълнят.

Ти гласува изискване за внасяне на обезпечения за изискуеми задължения. Обърна ли внимание, че по този закон такива може да има единствено за наложени санкции? Всъщност ти прие търговците да внасят гаранции от по 500 000 лева за плащане на бъдещи санкции, които със сигурност ще им бъдат наложени.

 

Така им каза, че всички са мошеници,

 

които не може да не допуснат нарушения, и даде на чиновника зелена светлина за административен произвол.

Напомням, че срещу България се води наказателна процедура за въведеното с чл. 176в от ЗДДС изискване за обезпечения. От влизането му в сила същите тези търговци на горива внасят сумите много преди да е настъпило основанието за плащане на данъка. И понеже това положение противоречи на основни начала, в момента се води наказателна процедура, като търговците могат да търсят обезщетение от държавата за причинени вреди. Ще кажеш, да му мисли министърът на финансите. Той ще му мисли, но обезпеченията са плащани по силата на закон, следователно първо ти е трябвало да помислиш. Също както трябваше да помислиш и сега, но не го направи и така отвори вратата за нова наказателна процедура срещу България и за нови вреди, които търговците ще трябва да търпят. Вреди, причинени със закон! Защо вреди? Ето простата сметка, която правят хората от бранша: за да получиш банкова гаранция за 500 000 лева, трябва да заложиш имущество за поне 750 000 лв. Дължиш такса от 1,2%, т. е. 6000 лв. и още толкова за такси. За година търговците ще трябва да губят по 12 000 лв. само за да могат да гарантират, че ще плащат бъдещи санкции. И това е условие за допускането им до пазара.

Като послуша Ревизоро и прие изискването за вместимост на складовете,

 

разбра ли, че затвори голяма част от тях?

 

Определи минимални изисквания, които за повечето търговци ще са невъзможни. Не разбра защо общата вместимост на склада трябва да е 1 млн. литра, нали? Не разбра и защо търговецът трябва да има минимум 10 000 собствени бутилки газ. Никой не разбра! Изобщо не съобрази, че съществуват цели райони, в които просто няма такова потребление, поради което такива големи обеми на складове няма. Вече и съществуващите няма да ги има, а клиентите ще трябва да пътуват километри, за да заредят.

Законопроектът не е минал през правната комисия на НС, нито през правните му референти. Иначе нямаше да успее чрез режим по регистрация да прикрива лицензионен. Търговците ще подават заявление, което не може да е без нередовности, и това е така, тъй като липсва разпоредба за вписване на редовно заявление. Министърът няма срок за произнасяне с краен акт, а процедурата ще завършва с издаване на удостоверение, съдържащо всички лични данни на заявителя и представляващия, което трябва да постави на видно място в обектите си. Заявителят ще трябва да предоставя на администрацията „подробна информация“ за дейността и търговските си отношения с клиенти и доставчици, сиреч търговските си тайни, като чиновникът ще има право на субективна преценка до колко информацията е подробна или не.

 

Този законопроект не мина в повечето от комисиите.

 

Няколко министри са с отрицателни становища. От НФСБ се обявиха против закона, а вицепремиерът Валери Симеонов го обяви за лобистки. Търговците протестираха, искаха среща, затвориха пътища и граници, направиха всичко, за да ги чуеш.

С тези нови изисквания ти натисна копчето за екзекуция на част от българския бизнес. Уточнявам, от светлия български бизнес. Онзи от сивия сектор няма да се регистрира, поради което изобщо няма да го засегнеш с условията за уставен капитал, гаранции, вместимости и пр. Тези, които внасяха данъци и осигуряваха препитание за себе си и служителите до сега, обаче ще бъдат смазани, при това не като резултат от естествените механизми на конкуренцията и свободния пазар, а по силата на закон. Резултатът ще е оцеляване на няколко големи играчи, които не декларират дори един лев печалба, видно от публикуваните им ГФО. Налице са предпоставки за установяване на монополно положение. При това в случая се касае за енергиен продукт и трусовете в сектора неминуемо ще се отразят във всички останали и последиците ще са непредвидими.

Следвало е да съобразиш необходимостта от прилагането на Директива 2006/123 и Директива 2015/1535. Те изискват условията и режима, които въвеждаш, да бъдат нотифицирани преди приемането им, за да няма пречки пред свободното предоставяне на стоки и услуги. Трябвало е да има съгласие от Европейската комисия и от държавите - членки на ЕС, преди текстовете да станат норми, но нотификация липсва.

Съдебната практика на съда на ЕС, отразена и в Доклада на ЕК по прилагането на Директива 2015/1523, сочи, че „неспазването на процедурата нотификация, представлява процесуално нарушение на приемането на разпоредбите и частно-правните субекти имат право на защита в съда и неприлагане на съответните разпоредби“.

Ето това ще е ефектът. Търговците имат право да не прилагат разпоредбите, които прие. Докато им поставяше пречки и ограничаваше основни права със закон, изглежда ти убягна, че цялата власт, която имаш, произтича от народа.