Quantcast
11 истории на успеха с "Мога да работя" | СЕГА
facebook
twitter

България

11 истории на успеха с "Мога да работя"

Хората с интелектуални проблеми могат да бъдат полезни за обществото, стига да им се даде шанс
263
Станимира Георгиева е много доволна от своята "стажантка" в шоколадовата къща

11 истории на младежи с интелектуални затруднения по пътя им към по-самостоятелен живот разказва документалният филм "Мога да работя" с режисьор Стоян Радев. Той започва с мечтата на родителите техните деца един ден да са независими и да могат да работят, да имат свои доходи и реализация. Показани са съвсем честно притесненията на работодателите и техните мотиви да наемат на работа човек с интелектуално затруднения.

„За мен е много мотивиращо да виждам как човек се справя и какви възможности има. Когато Надя дойде да работи при нас, беше по-свитичка, по-притеснителна и по-срамежлива. А сега тя започна да разцъфтява, да се разгръща и да става все по-смела и все по-отворена в общуването си с останалите. Наблюдаването на една такава трансформация ми дава повече аргументи за това, че абсолютно всеки човек с подкрепа от обкръжението си може да надскочи потенциала си и да го доразвие. Участието на хора като Надя е супер ценно във всеки един офис за работния процес и определено трябва да се стимулира“ , споделя Айлин Юмерова от Български център за нестопанско право.

Самата Надя също усеща промяната. Признава, че в началото е била по-затворена, но с времето това се е променило. Тя обича работата си - харесва й да посреща гостите на офиса, да бъде техен домакин и да им прави кафе.

Александър пък е започнал трудовата си практика в рамките на 4 часа на ден, но работодателят му бързо установява, че той се справя и му предлага работа на пълен работен ден. За момента той е единственият клиент на центъра, който работи на 8 часов работен ден.

„Разлика между служителите няма – подготовката на хората с интелектуални затруднения, които идват от дневния център на фондацията, е достатъчно добра, за да се минимизира тази разлика и те да могат да работят пълноценно. Необходимо е само и единствено малко повече време за адаптация. Работодателят печели един абсолютно лоялен служител, който дава цялото си време, енергия и мотивация за това да докаже, че може и е наравно с другите. Често тези хора превъзхождат другите с това, че са стриктни, прецизни, методични. Всъщност това влечение към детайла, което понякога им създава трудност навън, много им помага на работното място, особено ако се е намерило подходящото място,“ казва Мария Арсова, управител на "Ивент Дизайн".

Фондация „Светът на Мария“ вече седем години предоставя социалната услуга Дневен център за трудови умения „Светове“, разположен в София. В него 37 пълнолетни хора с интелектуални затруднения получават подкрепа. Всеки един от тях е включен в програмите на центъра за развитие на своите трудови умения. Вече 11 души работят като подкрепена заетост, трима младежи са назначени в социалното предприятие „Бон апети“ към фондацията, а други 15 младежи са включени в различни трудови практики, които им позволяват да усвояват разнообразни умения – почистване, работа в кухня, градинарство и др.

 

----------------------------------------------------

Проектът "Мога да работя! Подкрепа за трудовата реализация за хората с интелектуални затруднения" се осъществява от фондация "Светът на Мария" в партньорство с Български център за нестопанско право с финансовата подкрепа на фонд "Активни граждани-България" по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

Още

"Светът на Мария" стана на 6 години

18.07.2019

723
Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

7433
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

4234