Quantcast
66 са новите случаи на коронавирус у нас | СЕГА
facebook
twitter

България

66 са новите случаи на коронавирус у нас

Кюстендил започна да говори за полева болница, около 60 са заразените в завод за авточасти в Смолян
Обновена
5 780
 Илияна Кирилова

Положението в Кюстендил с овладяването на коронавируса става все по-критично. Кметът на града Петър Паунов вече говори открито за откриването на полева болница в града, защото съществуващото лечебно заведение няма да издържи. "Или трябва да започнем да се лекуваме в Дупница, или трябва да минем към полеви тип болница", коментира пред БНР Паунов.

125 са вече заразените в Кюстендил, като 94 са в квартал "Изток" под пълна карантина. Извън квартала обаче вече имам 20 души с положителен резултат, а 15 болни са настанени в Covid-отделението в районната болница. "Ежеминутно пристигат хора, които са със симптоматика и всеки ден пътуват между 50 и 70 проби, защото хората имат симптоми. Ние имаме двама-трима пулмолози. Те изнемогват. Двама-трима вътрешни лекари - изнемогват денонощно. Те не свалят костюмите. Тичат от отделение в отделение. По 400 обаждания има Спешния център да обслужва на денонощие. Болницата няма да издържи. Няма кой да лекува", коментира Паунов. Ситуацията в града допълнително се усложни и заради кампанията по прибиране на реколтата от череши, заради която пристигнаха стотици сезонни работници и Паунов се опасява, че заразата може да бъде пренесена и в други градове. 

Голямо огнище има и в завода за производство на авточасти в Смолян, където около 15 % от взетите проби са положителни. В края на миналата седмица бяха взети проби на 350 работници и служители от общо 750 човека. "Става въпрос за около 60 носители на вируса, информацията все още е неофициална", съобщи областният управител в Смолян Недялко Славов. Резултатите на другата половина от персонала се очакват. Вземането на проби е по инициатива на предприятието. " Спрени са няколко поточни линии в завода. Направена е дезинфекция. Превоза на работници с автобуси е преустановено", каза д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ- Смолян. 

66 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа, което е с 46 по-малко от предния ден. Това показва справка в сайта coronavirus.bg. В понеделник обаче традиционно се отбелязват по-малко заразени заради по-малкото проби, направени през неделя.

Случай на служител, заразен с коронавирус, бе установен и в Министерството на енергетиката. Съгласно препоръките на Столичната регионална здравна инспекция сградата на ведомството ще бъде затворена на 29 юни, понеделник, за извършване на дезинфекция. Всички контактни лица на заразения служител в министерството ще бъдат тествани. Очаква се от утре, 30 юни 2020 г., нормалният ритъм на работа в министерството ще бъде възстановен.

Днес по обяд и Агенцията по геодезия, картография и кадастър обяви, че има заразен служител и ще затвори за 24-часова дезинфекция за сградата си на улица „Мусала“ №1 в столицата. Гишетата за обслужване на граждани няма да работят, но услуги ще се предоставят по електронен път. Всички контактни лица на заразения служител ще бъдат тествани, уточниха от агенцията.

Втори случай на заразен журналист има и в БНР. Той е бил контактен на първия установен случай. Генералният директор Андон Балтаков вече прекрати всички командировки, външни звукозаписи и изнесени предавания за цялата система на БНР. Временно е преустановена и практиката да бъдат допускани събеседници до студиата.

За последното денонощие са направени 1034 теста, от които положителните са 66. Така общият брой на заболелите от COVID-19 в България към момента става 4691. От тях активните случаи са 1964, а излекуваните пациенти са 2508, като 33-ма са за последното денонощие. Броят на хоспитализираните е 423-ма души, 25 от тях са в интензивни отделения.

Още 3-ма души са починали, с което броят на жертвите на коронавируса в страната достигна 219 души. Починалите са мъж на 56 г. с пневмония, жена на 57 г. с диабет, бъбречно и сърдечно заболяване и мъж на 48 г. с диабет и сърдечно заболяване.

Днес ще тестват за COVID-19 150 деца от 185-та детска градина в столичния квартал "Дружба", тъй като в неделя бяха установени случаи на коронавирус при майка и три деца. Заразени хора от персонала към този момент не са открити. Тестовете ще се правят в детската градина, която остава затворена за неопределено време.

Шефът на "Пирогов" Асен Балтов коментира пред БНТ, че рязкото смекчаване на ограничителните мерки е причина за високия темп на заболеваемост в последните две седмици. Според него основна причина за това е отварянето на нощните заведения, в които не се спазва никаква дистанция. Същото мнение изрази вчера и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който заяви, че сме избързали с разхлабването на мерките с две стъпки - нощните заведения и спорта. "Ако не го бяхме направили, сега щяхме да се движим в рамките на 80-90 новозаразени, а не 130 на ден", коментира той пред Би Ти Ви. "Все пак въпреки увеличението на случите през последните дни сме още далеч от „шведския модел“. В България имаме 22 болни на 100 000, а в скандинавската страна са 168 на 100 000", посочи той.

Асен Балтов посочи още, че се очаква клиничната пътека, по която се лекува коронавируса, да бъде увеличена двойно и да достигне 1200 лв. По думите му текат преговори за това между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз, като очакванията му са те да приключат до края на юли, за да може във втората половина на годината това лечение да бъде дофинансирано и да се доближи до реалните разходи. Ако обичайна пневномия се лекува средно за около седмица в болница, то при COVID-19 престоят в лечебно заведение е 14 - 20 дни заради спецификата на заболяването и заради изискванията за отрицателни тестове след това, допълни Балтов.

Вчера новите случаи на заразени с COVID-19 в България бяха 112 , което бе със 7 повече в сравнение с предния ден (събота), когато те бяха 105. Този брой обаче бе въз основа на 1528 направени проби, докато предишните 105 положителни бяха от много повече тестове - 2750.

Вчера вечер, директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев заяви пред Нова ТВ, че когато водим нормален и спокоен разговор, вероятността да се заразим с коронавирус е много малка, защото безсимптомният човек, както и човекът с много леки симптоми, отделят малко количество въздух. "Когато разговорът е спокоен, рискът е минимален или просто го няма", заяви той. "Опасно е обаче, когато дори на открито някой заразен вика, говори високо, много емоционален е или пее. Тогава, даже при лека инфекция, но наличие на вируса в неговите горни отдели на дихателната система, той може да зарази. Затова викането, събирането на хора, протестите, например, са много хубаво нещо, но да минават малко по-цивилизовано. По-тихичко и с дистанция”, каза още той. По думите му през следващите дни може да очакваме броят на заразените у нас да се повиши. "Може да минем границата от 160 болни на ден", заяви Кантарджиев. Запитан дали се очаква ново затягане на мерките, той отговори: "У нас в момента развитието на епидемичната ситуация е такова, че не налага кой знае какви мерки, но налага необходимостта от контрол на мерките, които трябва да се спазват".

Вчера възникна още едно ново огнище - 12 работници от вагоноремонтен завод в Септември, Пазарджишко дадоха положителни проби. Мъжете са на възраст от 41 до 61 години и живеят в осем населени места в община Септември. Извършва се епидемиологично проучване, издирват се контактните лица и се поставят под карантина. Днес стана ясно, че след 12-те установени случая са регистрирани още 4 положителни. Новите 4 положителни проби са на мъж на 65 г. от с. Драгиново, хоспитализиран в Инфекциозно отделение на „МБАЛ-Пазарджик“, жена на 60 г. от град Пазарджик, хоспитализирана в „МБАЛ-Пазарджик“, преведена в Инфекциозно отделение, жена на 33 г. от град Велинград, хоспитализирана в „МБАЛ-Велинград“ и жена на 63 години от с. Грашево, хоспитализирана в МБАЛ „Проф. Димитър Ранев“ гр. Пещера. От РЗИ съобщиха, че заразените работници са в домашна изолация.

 

ЧАСТНИ ЛАБОРАТОРИИ

5880 души са тествани в цялата страна от 6 април до вчера - 28-ми юни в частни лаборатории с бързи тестове за антитела, показва статистиката на сайта www.labtestcovid19.com. От тях в 118 (2%) случая са регистрирани положителни проби за антитела IgG, а в  62 (1.1%) случая - за антитела IgM. Първото означава, че тестваният е прекарал инфекцията, а второто, че заразата е в ранен етап.

Има и 57 (1%) проверени, при които са открити и антела IgG, и антитела IgM. Тестваните с по-бавните, но считани за "златен стандарт" PCR-тестове са 691, от които 12 (1.7% ) са дали положителна проба за коронавирус. Статистиката в сайта се базира въз основа на извършени тестове от лицензирани лаборатории в страната, които са се регистрирали в системата и споделят данни.

Още

ПРОГРАМА НА БЪЛГАРИТЕ В ТОКИО 2020 - 6 АВГУСТ

06.08.2021

9430
Новите случаи на Covid-19 в България пак са над 400

05.08.2021

1594
САЩ махат визите за Хърватия, но не и за България

03.08.2021

8017