Quantcast
Адмирал Емил Ефтимов е новият началник на отбраната  | СЕГА
facebook
twitter

България

Адмирал Емил Ефтимов е новият началник на отбраната 

Обновена
921
 БГНЕС архив

Президентът издаде указ, с който освободи вицеадмирал Емил Ефтимов от заеманата длъжност, и го назначава на длъжността „Началник на отбраната“. Ефтимов е удостоен и с висше офицерско звание „адмирал”.

Адмирал Ефтимов ще заеме длъжността, която бе поверена на ген. Андрей Боцев. Ген. Боцев почина на 60-годишна възраст след кратко и мъчително боледуване в края на месец февруари.

Адмирал Емил Ефтимов е роден на 16 август 1961 г. в гр. Варна. Завършва Висшето военноморско училище през 1984 г., а през 1994 г. Военноморската академия на Руската Федерация в гр. Санкт Петербург, Русия. Обучава се във военната академия на Република Унгария, а впоследствие завършва Военноморския колеж на САЩ през 2005 г. Повишава квалификацията си с курсове за висши офицери в Училището на Главната квартира на НАТО в Оберамергау, Германия и в Колежа по отбраната на Алианса в гр. Рим, Италия. 

Започва военната си кариера като командир на щурманска бойна част на фрегата и преминава всички корабни длъжности до командир на фрегата. Командва дивизион патрулни кораби и Военноморска база Варна. От 2011 до 2016 г. трупа ценен опит в международна среда, като печели последователно конкурси за заместник-директор, а след това и за директор на дирекция „Сътрудничество и регионална сигурност“ в Международния военен щаб на НАТО в Главната квартира на НАТО, гр. Брюксел – Белгия. Адмирал Ефтимов е първият български офицер на генералска длъжност в Главната квартира на Алианса. 

През годините поетапно бива произвеждан във военни звания – от лейтенант през 1984 г. до вицеадмирал през 2016 г., когато е назначен за заместник-началник на отбраната. От 19 януари 2017 г. до 8 март същата година е временно изпълняващ длъжността „началник на отбраната“. От 28 февруари 2020 г. до назначаването му като титуляр на длъжността, временно поема ръководството на Българската армия. 

За отличната служба и високите професионални резултати през военната си кариера адмирал Ефтимов е награждаван с едни от най-високите отличия в наградната система на Министерството на отбраната. Сред тях са награден знак „За вярна служба“ и почетен знак „Свети Георги“. 

Адмирал Емил Ефтимов владее английски и руски език. 

Женен е, с две деца. 

Адмирал Ефтимов заема длъжността, която бе поверена на ген. Андрей Боцев. Ген. Боцев почина на 60-годишна възраст след кратко и мъчително боледуване в края на месец февруари.

Още

Президентът на Южна Корея помилва осъден за корупция шеф на "Самсунг"

12.08.2022

Обновена

484
Бойко Рашков: В МВР пак се изпълнява волята на ГЕРБ

11.08.2022

4137
Със скромни доходи Спецов е купил апартамент в Дубай за 1.1 млн. лв.

10.08.2022

Обновена

17725