Quantcast
Архитектите и инженерите сезират Европа за търга за детската болница | СЕГА
facebook
twitter

България

Архитектите и инженерите сезират Европа за търга за детската болница

Граждани и специалисти отново призовават поръчката да бъде прекратена, защото рисковете са големи
282
 Илияна Кирилова

Камарата на архитектите в България и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране са сезирали европейските си колеги за обществената поръчка за изграждане на Национална детска болница у нас. Двете организации са подготвили поредните становища и до премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев, в които настояват поръчката да бъде прекратена. Отворено писмо за прекратяване на процедурата подготвят и граждани. Очаква се в петък Министерството на здравеопазването да обяви класирането на кандидатите за строителството на болницата. Считаме, че правителството е подведено, но винаги може да поправи грешката си, договор не бива да се подписва, категорични са експертите.

Както "Сега" писа, Камарата на архитектите обжалва процедурата за изграждане на болницата пред КЗК, а после и пред ВАС, но безуспешно. КАБ принципно не приема идеята новото лечебно заведение да се изгради чрез реконструкция на недовършен и амортизиран строеж в двора на Александровската болница, защото това е скъпо, рисково и в нарушение на градоустройствените, земетръсните правила, правилата за безопасност. Прогнозната стойност на поръчката е за 79.535 млн. лв. без ДДС, като за нея се състезават три обединения. Изпълнителят ще извършва и проектирането, и строителството - друг дефект, защото позволява надделяване на интереса на строителя над проектирането.

Зам.-шефът на УС на КАБ арх. Петкана Бакалова обясни, че камарата вече е сезирала по случая Съвета на архитектите на Европа, сигнал е пратен и до Съвета на инженерите на Европа и вече се подготвя превод на цялата документация. "Работим и за промяна на директивата, така че този безобразен инженеринг без ясна идея за проекта да не бъде възможен", коментира Бакалова.

Ключови думи:

детска болница
Все още няма коментари

Още

Не ви искам детските, искам нормална държава за децата си

11.10.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

5932 21
Бутането на скелета за детската болница ще струва десетки милиони

29.09.2020

1667 10
Сагата с детската болница е урок по беззаконие

16.09.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

4742 10

Влез или се регистрирай за да коментираш