facebook
twitter

България

Бизнес, синдикати и правителство ще ускоряват икономическото развитие

Утре трите страни подписват споразумение
150
 Министерски съвет

Синдикатите, работодателите и правителството ще подпишат утре национално тристранно споразумение по ключови теми за ускоряване на икономическото развитие в страната. Това съобщи правителствената пресслужба, след като премиерът Бойко Борисов и министри се срещнаха с национално представителни организации на бизнеса и на работещите.

Какво съдържа споразумението не се съобщава, но то се обсъжда поне от края на миналата година. Според различни изявления на трите страни от по-ранни етапи на преговорите споразумението засяга 40 социално-икономически теми. В рамките на тези разговори например се водеше дебатът за болничните, който така и остана без решение. Както е известно, работодателите твърдо отказват да продължават да плащат първите три дни от болничния, които им бяха прехвърлени като временна мярка при предишната криза. Държавата обаче също категорично отказва да поеме сметката за тях, а опитите те да бъдат прехвърлени към осигурения срещат отпора на синдикатите.

Тема на днешния разговор са били и икономическите и социалните мерки за преодоляване на последиците от корона кризата, като в последните седмици синдикати и работодатели преговаряха по тези въпроси в рамките на тристранката. Намеренията на правителството за следващите месеци са сравнително ясни, но срещат неудовлетворение от различни засегнати сектори.

Друг въпрос, дебатиран днес, е бил проектът на Закон за уреждане на отношенията, свързани с личните сметки за безналични ценни книжа, водени в централния регистър на ценни книжа от „Централен депозитар“ АД. Срещу него от няколко седмици възразяват работодателските организации, които предупреждават, че промените може да ощетят хиляди българи с акции от масовата приватизация. Правителството предлага в едногодишен срок собствениците на акции да прехвърлят ценните си книжа от безплатния регистър на централния депозитар към инвестиционен посредник, при който ще дължат такси. "Хората, които не знаят, че притежават подобни акции или не ги потърсят, ще ги загубят, тъй като държавата ще ги прехвърли срещу дялове по незнайна цена към специално създаден фонд, който да ги управлява незнайно как и незнайно от кого”, предупредиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

И бизнесът въстана срещу мерките за "вечния длъжник"

03.08.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3520 9
Реформа всяка забравете!

02.08.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

2631 4
Със стари обещания Борисов иска нов кредит на доверие

Коментари

Интервал

Бизнес, синдикати и правителство ще ускоряват икономическото развитие. Утре трите страни подписват споразумение.

Не разбрах другите две страни кои са?

nebenebe

Нито бизнесът ни бизнес, нито синдикатите ни синдикати, нито правителството ни правителство. Бош лаф, имитация.

.......................

То не бяха кръгли маси, то не бяха доксан-докуз многостранни споразумения от началото на прехода. Хеле цъфнахме. Една шепа държава не можем да подредим.

kaily
снимка на kaily

Аз не знам акциите по света всичките при инвестиционен посредник ли се дължат?

Тия се ос.аха тотално.

Влез или се регистрирай за да коментираш