Quantcast
Болници настояха МЗ да плаща за PCR тестове при планов прием | СЕГА
facebook
twitter

България

Болници настояха МЗ да плаща за PCR тестове при планов прием

Това със сигурност ще възвърне спокойствието на пациентите, смятат три организации
158
 Илияна Кирилова

 

 

На всеки пациент, планиран за планов прием в болница, да се прави PCR тест за коронавирус, като разходите за това да се поемат от здравното министерство. За това настояват в свое писмо от Българската болнична асоциация, Националното сдружение на частните болници, както и Сдружението на общинските болници в България. То е изпратено до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, и до началника на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

"Обръщаме се към Вас от името на нашите членове, които представляват над половината болници в страната, тъй като констатираме, че е налице празнота в заповедите на Министерство на здравеопазването за поведение на болниците в епидемиологична обстановка, спрямо пациентите които влизат за планов прием", се казва в писмото, цитирано от БГНЕС.

"Плановият прием бе възстановен със заповед на здравното ведомство, без да става ясно как ще се подхожда към пациентите с други оплаквания, които нямат симптоми на вируса. Ще бъдат ли проверявани за наличие на вируса Ковид-19?, питат от болниците и предполагат, че "в тази хипотеза на нормативна празнота" лечебните заведения са изправени пред две алтернативи. Едната е да приемат пациентите, без каквито и да било особености на протокола, и да оставят тяхното свободно движение в лечебното заведение, съответно - контакт с останалите пациенти и персонала на болницата. "В случай обаче, че се окаже че такъв пациент е носител на вируса Ковид-19, то той ще постави в заплаха и съответно карантина огромна част от персонала на болницата и останалите пациенти в нея, както и „съответната структура“, с всички последици от това. Ето защо такъв сценарий не изглежда разумен от гледна точка на ограничаване на разпространението на епидемията", посочват организациите на болниците.

Вторият вариант според тях за лечебното заведение е да третира съответния пациент като рисков - потенциален вирусоносител, като го постави в режим на изолация, включително с изразходване на предпазни средства и специален персонал за неговото обслужване, тоест вкарване на ресурси, които струват пари и най-вече усилия и време, следователно и този подход не е икономически и планово удачен.

"Единственият начин, по който може да се избегне развитието на тези два сценария, е пациентите, постъпващи за планов прием без симптоми, да бъдат предварително тествани с PCR за Ковид-19", смятат болниците. Оттам посочват, че такива тестове са въведени в много лечебни заведения, като част от решенията на съответните ръководства за справяне с епидемиологичната обстановка, поради липса на единно решение от МЗ. "Някои лечебни заведения все още разполагат с дарени тестове, но реално при останалите случаи пациентите заплащат за PCR тест, който представят при приема", казва организациите.

Те цитират и позицията на МЗ от преди няколко дни, според която болниците не бива да изискват PCR тест при прием, както и че платено от гражданите PCR-изследване не може да бъде условие за прием или консултация със специалист в лечебни заведения. "Приемът за диагностика и лечение (в т.ч. и оперативно) в болнични условия се осъществява въз основа на здравословното състояние и свързаните с него индикации за болнично лечение и не трябва да бъде възпрепятстван от въвеждане на други предварителни условия", се казва в становището на МЗ, на което треите организации се позовават. По отношение на него те репликират, че скрининговото изследването за носителство на Ковид 19 е част именно от процеса на оценка на здравословното състояние и по никакъв начин не противоречи на правото на пациента за достъп до лечение. "Напротив - такава практика съществува отдавна по отношение на изследванията за HIV, HCV, HBV, сифилис и др., които масово се провеждат и дори се изискват преди прием за лечение в болнично заведение, като в голяма част се самофинансират от пациентите", казват те. Затова и смятат, че разходите за тези тестове от страна на Министерство на здравеопазването биха били в интерес на всички български пациенти и на нормалното функциониране на системата на здравеопазването. С особена сила това според тях може да важи за случаи, в които пациентът ще бъде подлаган на анестезия и тези, на които предстои лапароскопска или ендоскопска процедура, при които има най-голям риск от заразяване на персонала.

"Този подход е важен и по една причина - в последните седмици в публичното пространство се тиражира и болниците се приемат като място, което е опасно, а именно „огнище на Зараза с Ковид-19. Пациенти с други оплаквания не смеят да постъпят в лечебни заведения, именно защото се страхуват да не бъдат заразени там с Ковид-19. Ако министерството въведе и заплаща тестването преди прием, това със сигурност ще възвърне спокойствието на пациентите, които ще могат своевременно да се отнасят към болниците за необходимото им лечение по други заболявания, извън Ковид-19, смятат организациите.

Още

Фалстарт на рецептите за безплатни лекарства на COVID болни

18.09.2021

702
20 000 учители са поискали да бъдат тествани за COVID-19

14.09.2021

1380
Директор на болница обяви 1.5 млн. лв. годишна заплата

11.09.2021

Обновена

19164