Quantcast
България още си чака милионите по спасяването на Vera Su | СЕГА
facebook
twitter

България

България още си чака милионите по спасяването на Vera Su

487
 Министерство на транспорта
Христо Алексиев разговаря днес с Веселин Миланов, помощник-ректор на Технически университет - Варна и кап. Андрей Станев, експерт по морски технологии и капитан на спасителния влекач на БМФ.

Повече от месец след края на акцията по спасяване на заседналия кораб Vera Su, разходите на България не са покрити. Това стана ясно от думи на транспортния министър Христо Алексиев днес. Той обяви, че другата седмица изтича 14-дневен срок, в който собственикът на съда и застрахователят трябва да платят сумите. Ако не го направят, корабът ще бъде обявен на търг. Това ще стане след ремонт, който така или иначе вече се извършва. Очаква се цената да е около 3 млн. лв. След спасяването бе обявено, че то струва приблизително около 2 млн. лв.

Междувременно Алексиев се срещна с помощник-ректора на Техническия университет във Варна Веселин Миланов и Андрей Станев, капитан на спасителния влекач на БМФ, участвал в операцията по спасяването. На разговора стана ясно, че е задействана процедура за проектиране и строителство на държавен кораб за търсене и спасяване. Плановете са строителството да се финансира по програма „Транспортна свързаност“ за периода 2021-2027. Проектът вече е включен в обхвата на програмата, която беше изпратена в Брюксел за одобрение. В началото на 2022 г. ще бъде обявена процедурата от ИА „Морска администрация“. „Този кораб ще се ползва не само за спасителни операции, но и за научни изследвания и обучение на студенти“, заяви министърът.

 

  Още

  България иска 2 млн. лв. за „Вера Су“, иначе го продава на търг

  07.01.2022

  569
  България ще иска 2 млн. лева от застрахователя на Vera Su

  04.11.2021

  944
  Vera Su вече е във Варна

  26.10.2021

  Обновена

  8230