Quantcast
ДАНС проверява общинската управа на Варна заради боклука | СЕГА
facebook
twitter

България

ДАНС проверява общинската управа на Варна заради боклука

757
 Илияна Кирилова

ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция извършват проверка на дейностите по обработка на отпадъците във Варна. Новината бе потвърдена днес от кмета на града Иван Портних. "Има проверка. В действителност проверки има много в момента, всякакви. Всеки ден по много", заяви на извънреден брифинг той.

Поводът на акцията е "висящата ситуация" около механичното и биологично третиране на отпадъците. 10 години тази дейност се извършваше в завода в село Езерово на частното дружество "Екоинвест асетс". Срокът на договора обаче свърши на 26 май. Още през зимата е обявена обществена поръчка за периода нататък, но не се е явил нито един кандидат. После е стартирана и процедура за пряко договаряне, която изтича утре в 14 часа. При липса на кандидат ще бъде обявена трета. В момента боклукът се извозва на старото депо в село Въглен. Портних успокои, че няма проблем със сметта на града, защото съоръжението във Въглен работи добре и има капацитет за години напред. Според Портних няма проблем и във финансов аспект, тъй като за тон боклук там общината плащала 17 лв., заедно с още 89 лв., които се връщат в местната хазна за целеви екологични дейности. За по-голяма достоверност, че с депото всичко е наред, с Портних пред журналистите се яви и кметът на Аксаково Атанас Стоилов (Въглен е част от Аксаково). 

Реално обаче екологичните норми се спазват чрез обработката в завода. А Въглен се ползва при резервни варианти.

Любопитен момент е, че на завода в село Езерово досега са плащани по 67.83 лева за входящ тон отпадък. А новата процедура е за по-ниска цена, тоест общината не предлага по-добри условия. Най-вероятно с боклука е свързано и отстраняването преди седмица на дългогодишния зам.-председател на общинския съвет Янко Станев.

 

Още

ДАНС: Прокуратурата ни забрани да дадем информация за Пеевски

31.08.2021

Обновена

6001
20 от ДАНС приемали протоколите в ЦИК

26.08.2021

Обновена

16652
Райските градини на Николай Стоев канят във Варна

13.08.2021

527