facebook
twitter

България

Депутати са застрашени от глоби за погазване на здравните правила

Ако ме санкционират, ще обжалвам в съда, спокойно обяви социалистът Александър Паунов – един от хванатите без маска
Обновена
296
 Илияна Кирилова
Александър Паунов не се притесни от критиките на колегите си.

Втора поредна седмица продължават скандалите в парламента заради депутати, които упорито не желаят да носят защитни средства и така застрашават себе си и околните.

Наскоро се наложи столичната здравна инспекция да се намеси, след като медийни репортажи показаха масово неспазване на противоепидемичните изисквания от парламентаристите. Това обаче не стресна някои от депутатите и днес председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обяви, че ще сезира здравните власти заради Александър Паунов от БСП и Павел Шопов от „Атака”, които продължават да пренебрегват правилата.

За колегите си нарушители на Караянчева докладва Славчо Атанасов от „Обединени патриоти”. Той напомни, че народните представители са длъжни да носят маски в пленарната зала и поименно посочи нарушителите. Това не се посрещна добре от социалистите, които рязко отговориха, че няма нужда да бъдат следени кой носи предпазни средства и кой не. А самият Паунов спокойно коментира, че ако здравната инспекция го глоби, ще обжалва акта й в съда. Миналата седмица неговият съпартиец Валери Жаблянов гневно настоя парламентарното ръководство да защити депутатите от "електронния терор", на който ги подлагали журналистите, като изобличават пренебрежението им към защитните мерки.

Павел Шопов пък изненадващо се позова в своя защита на т.нар. закон срещу бурките, който по настояване на патриотите беше приет преди няколко години. По думите му този закон стои по-високо от заповедите на здравния министър. "Някои колеги носят маски представляващи тяхното партийно знаме. Смешна работа", иронично допълни Шопов. И порица Караянчева: "Престанете да ни напомняте като на малки деца какво да правим."

Цялата история остави впечатлението, че депутатите приемат всичко това по-скоро като политически, отколкото като здравен въпрос.

Все още няма коментари

Още

204 са новозаразените за денонощие, а починалите са рекорднте 16

04.08.2020

174 2
СЗО: Под 10% от хората по света са имали COVID-19

03.08.2020

Обновена

1239 10
Алфа Рисърч: 6 или 7 партии в парламента, ако изборите са сега

03.08.2020

Обновена

13619 138

Влез или се регистрирай за да коментираш