Quantcast
Депутати търсят записи на полицейско насилие на протестите | СЕГА
facebook
twitter

България

Депутати търсят записи на полицейско насилие на протестите

Парламентарната комисия отправи призив да ѝ изпращат кадри с насилие над протестиращи
1 580
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Депутатите от временната парламентарна комисия за разследване на полицейското насилие по време на летните протести през 2020 г. отправиха призив към гражданите да изпращат записи на извършено физическо посегателство над мирни демонстранти от страна на униформените. 

"Комисията, председателствана от адв. Николай Хаджигенов от ПГ „Изправи се БГ! Ние идваме!", се обръща с молба към граждани, фирми и учреждения, които разполагат с частни охранителни камери, запечатали случаи на полицейско  насилие за целия перод на протестите, също да предоставят записите за целите на извършваната проверка", се казва в прессъобщението.

Материалите могат да бъдат предоставяни на електронен носител на адрес: София 1169, пл. „Народно събрание" 2, за Временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства. Записите могат да бъдат изпращани и по имейл на адрес: [email protected]

"Сега" припомня, че временната комисия в парламента за разследване на полицейското насилие по време на протестите беше сформирана на втория ден от работата на 46-тото Народно събрание. Дебатът за нея не мина без скандал, тъй като от ГЕРБ-СДС въобще отказаха да участват в комисията, след като останалите политически сили отхвърлиха като неин член Младен Маринов – бивш вътрешен министър в кабинета „Борисов 3“. Аргументът им беше, че той е ръководил МВР по време на гражданските демонстрации и не може сега да проучва собствените си действия в онзи момент. 

Всъщност Маринов предизвика гнева на депутатите със свое изявление по повод действията на полицията. „Аз не видях полицай да бие мирно протестиращ гражданин“, заяви Маринов, който ръководеше охраната на протестите в първите дни на избухналото обществено недоволство през юли м.г. Тогава няколко мирно протестиращи граждани бяха приети по спешност в "Пирогов" заради нанесен побой от служители на МВР.

 

 

Още

2 г. по-късно в съда още няма дело за "НАПлийкс"
Манолова зове за обединение с ДБ и партията на Петков и Василев

18.09.2021

6087
И избори 2 в 1 ще се завъртят около юмрука на Радев

17.09.2021

ПЕТЬО ЦЕКОВ

16981