facebook
twitter

България

Галъп: 1/3 от българите са с намалени доходи заради коронавируса

Извънредните мерки на кабинета са „неприятни, но поносими“ за 82% от хората у нас
927
 Илияна Кирилова

Над 1/3 от българите декларират, че след въвеждането на извънредно положение доходите им са намалели. Това показва второто проучва на "Галъп интернешънъл" за коронавируса и предприетите мерки от кабинета, проведено сред 850 души на 30 и 31 март. Първото бе миналата седмица.

36% от хората казват, че доходите им са намалели, а 23 на сто смятат, че скоро им предстои такова намаление. Около 6% от работещите заявяват, че вече са загубили работа, а още 10% казват, че това е непосредствената им перспектива. Мнозинство от 70% от работещите не смятат, че работното им място е застрашено.

Активните в икономически план възрастни са тези, които в най-сериозна степен споделят тревожни оценки и перспективи за доходите си. Може би затова и най-младите групи в по-голяма степен намират мерките вече за непоносими, смятат от "Галъп". Като цяло обаче българите търпеливо понасят сполетелите ги ограничения и не се вижда необходимост от краткосрочни корекции на извънредния режим, с изключение на икономическата ситуация, където се струпват тъмни облаци, смятат от агенцията.

За изтеклата седмица по главните параметри на масовото съзнание в България във връзка с коронавируса няма съществена динамика. 2/3 от българите продължават да смятат, че мерките, които властта взема, са достатъчни. Леко нараства спрямо предходната седмица делът на тези, които смятат мерките за прекалени - сега са 20%, и слабо намалява делът на считащите, че мерките са недостатъчни (12%). Самите мерки са „неприятни, но поносими“ за 82% от българските граждани. Други 15% казват, че те са „вече непоносими“. Сред активното население тези числа са съответно 80% и 17%.

Действията на правителството отново се оценяват високо, както и миналата седмица. В този контекст Националният оперативен щаб също запазва одобрението си в извънредната ситуация. Тя създава ново доверие към властите. Няма промени в данните за различните състояния, в които пребивават българите. 24% казват, че пребивават в състояние на панически страх, 60% - изпитват тревога, 13% реагират спокойно, а останалите се затрудняват да отговорят.

Предишните сондажи по темата може да видите тук.

 

 

 

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Българите масово тръгват към къмпингите в Гърция през юни

25.05.2020

1618 17
Пада забраната за влизане на граждани на ЕС в България

22.05.2020

3129 1
Огнището на COVID-19 в завода за авточасти в Пазарджик се разраства

21.05.2020

Обновена

4965 91

Коментари

hamer

Към тях да се добавят и 1 250 хил.пенсионери с пенсии под жизнения минимумот 362 лв

ppipi7766

Някой ще се опита ли да го поднесе по -прецизно, например така:

1/3 пенсионери без промяна

1/3 на държавна заплата без промяна

1/3 в реалната икономика ???

 

+/- няколко процента за групите не променя занчително картината, а тя е проста.

Реалната икономика сгъна.

 

bobacko

Направете проучване със следните въпроси:

1. Трябва ли  депутатите да получават възнаграждения, и то увеличени от 1.04.2020 г., без да ходят на "работа"?

2. Трябва ли да се приложи мярката 60/40  както за депутати и министри, така и за администрацията, и да  получават 60% от възнагражденията? 

Invisible

  Всички на които държавата плаща, а не ходят на работа, трябва да са поне 2 месеца на минимална заплата.

  Депутати и депутатски шофьори също.

sega_reader

Ние сме като оркестъра на Титаник, корабът потъва бавно, а ние продължаваме да свирим.

Дори още ходим на работа, по инерция, може би с надеждата че животът продължава. Да, ще продължи, но няма да е същия. През живота си човек може да минава през изпитания, но не бива два пъти да му се случва едно и също. Като млади ядохме дървото на промяната, сега дърво ще ядат и децата ни.

Диагностик

На пенсионерите обещават, че въпреки кризата, от 1 юли пенсиите им ще бъдат повишени с 6.7%. 

Други повишения държавата не гарантира, освен на лекарите и мед. сестри заети с кризата.

Асол
снимка на Асол

Агенцио "Калъп", 

не една трета, а две трети от българите са с намалени доходи и до месец няма да имат и такива! Тва, разбира се, не включва шебешката администрация и подставените им партийни фирми во се комплект с партньорите от "върховете" на ДПС!

Нали сте "социолози"? Кво праите, когато повечето от хората ще свършат парите, м? Ще виснете барабар с поръчителите си.. и "законодателите" им. Не разчитайте на социалните мрежи - огромната част от ползвателите им са наясно, че ги подслушвате и следите 🚬

Slava
снимка на Slava

Спестяванията в банките как са - намаляват или растат?

wreckage
снимка на wreckage

Няма промени в данните за различните състояния, в които пребивават българите. 

Од гледна точка на физиката, тва е ена добра новина.

24% казват, че пребивават в състояние на панически страх, 60% - изпитват тревога, 13% реагират спокойно, а останалите се затрудняват да отговорят.

од гледна точка на психологията, тва е ена притеснителна новина. Глория, ти фсъстояние на панически страх ли си, или фсъстояние на тревога?

ppipi7766

Страната на 3%-ниците.

Това хапчетата много помагат на 3% от населението.

Ама защо не ги пият поне докато са на властови позиции?😂

Влез или се регистрирай за да коментираш

×