Quantcast
ГЕРБ издейства от Св. Синод порицание за духовника от протеста | СЕГА
facebook
twitter

България

ГЕРБ издейства от Св. Синод порицание за духовника от протеста

Не се подавайте на съблазнителното поведение на подсъдния клирик, призовава църквата гражданите
1 323
 Пресцентър ГЕРБ
Кандидат-депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев предаде искането на партията си лично на секретаря на Св. Синод епископ Герасим.

Акцията, която ГЕРБ организира срещу архимандрит Дионисий – участник в антиправителствените протести, получи пълната подкрепа на Св. Синод на Българската православна църква.

От партията на Бойко Борисов поискаха висшето духовенство да се произнесе по политическите изяви на Дионисий. В позиция, публикувана на интернет страницата му в четвъртък, Св. Синод съобщава, че през 2017 г. е наложил забрана на архимандрита да извършва богослужение. Срещу него е започнала и „църковно-наказателна съдебна процедура” по редица обвинения: кощунствено отношение към светото Причастие, оскърбяване и хули срещу архиереи на църквата, завеждане на съдебни дела срещу патриарха, системно непослушание към църковната йерархия и др.

„Въпреки наложеното му наказание, архимандрит Дионисий (Мишев) продължава от 2017 г. до днес със своите клеветнически твърдения да проявява публично грубо и непочтително отношение към Българския патриарх и към Светия Синод, да хули в своите политически „проповеди“ и медийни изяви българските архиереи и да служи по този начин за съблaзън на народа Божи”, твърдят от Св. Синод. Затова през февруари 2016 г. висшите духовници официално обявяват публичните изявления на архимандрита за „негово частно мнение, което по никакъв начин не изразява позицията на Българската православна църква”.

„В дните на Светата и Велика Четиридесетница – време на пост, покаяние, духовен подвиг и молитвено самовглъбяване, призоваваме православните християни да не се поддават на съблазнителното поведение на подсъдния клирик, а да се молят на Всемилостивия Бог за неговото вразумление, изправление и спасение”, завършва позицията на Св. Синод.

Още

Полицията атакува кмета на Стамболийски и областен лидер на ГЕРБ

24.11.2022

Обновена

4747
Близо 400 са жертвите на репресиите в Иран

19.11.2022

429
Рашков за делото на ГЕРБ срещу него: Ще ги изчакам да се налудуват

20.11.2022

3302