facebook
twitter

България

ГЕРБ се престара с издирването на обвиняем брат на депутат

840
Илияна Кирилова
Главният прокурор за втори пореден ден се яви пред депутатите.

Братът на неизвестния доскоро депутат от БСП Илия Стоилов е заминал в чужбина малко преди апелативният спецсъд да нареди да бъде арестуван. Той обаче е излязъл необезпокояван през границата, защото не е бил издирван, нито е имал забрана да напуска страната.

Заради скандалната случка в парламента в четвъртък се разрази грандиозна разправия и се стигна дотам да бъдат привикани главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър в оставка Валентин Радев. Те веднага се отзоваха. За останалите издирвани бегълци от правосъдието ГЕРБ досега не е проявявал интерес, нито е получавал такива светкавични обяснения. 

Казусът се оказа по-важен за управляващите от скандалното поскъпване на таксите за делата пред ВАС. Темата беше вкарана насред дебатите за президентското вето върху Административнопроцесуалния кодекс с аргумента, че се носели слухове в публичното пространство за избягал брат на депутат.

Илия Стоилов е задържан от ГДБОП като лидер на организирана престъпна група за рекет, побои и изнудване. Бандата се състояла от няколко членове и е сплашвала е рекетирала хора по поръчка. При претърсване на адреси са иззети 4 пистолета, единният от които боен, метални палки, бухалка, електрошок, тротилова шашка с 400 грама тротил, пари. „Тази група е особено опасна“, подчерта Радев.

Той е обвинен и изправен пред спецсъда, който го пуска срещу подписка. Не му е забранено да напуска страната. След като бил освободен, обвиняемият с адресна регистрация в Русе напуснал страната през ГКПП Калотина на 6 септември. Излизането му е било съвсем легално, стана ясно от думите на Радев. Апелативният спецсъд постановява ареста му на 11 септември. 

"От справката на МВР е видно, че е напуснал страната, разполагаме с конкретни данни за лекия автомобил, лицето, което го е придружавало и евентуалната цел на пътуването“, каза Цацаров. 

„Брат ми е на лечение в чужбина, това научих от защитата", каза пред Нова тв депутатът Стоилов.

 

КОНТРА

В отговор БСП предложи да се привика шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев по повод коментари в публичното пространство за предполагаемата къща в Барселона на премиера Бойко Борисов. "Да дойде и да отговори верни ли са слуховете, че премиерът е купил къща в Барселона за любовницата си", обяви Явор Божанков. Мнозинството отхвърли и предложението за изслушване на министъра на транспорта в оставка Ивайло Московски заради поредния гаф на летище София с непроверени пътници.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Волен Сидеров: Оставката на Валери Симеонов не е съгласувана с мен

17.11.2018

741 15
FITCH потвърди кредитния рейтинг на България - ВВВ със стабилна перспектива

17.11.2018

134
Фандъкова: За неделя са заявени 4 протеста в София

17.11.2018

546 7

Коментари

JR

Яко "озониране" от кокалиционерите... Били сме били "парламентарна република"... Нотариатът вече го обърнаха и на кючекчийница под мъдрите наставления на Маестро Цецерон ефенди. Тъпня след тъпня и гаф след гаф...

Разпад!

Mrx

Това за скъпарската къща за над 1 миион евро първа е споменала градският прокурор Янева. Преди 2 седмици Диков разнищваше въпроса. Любовницата на Боката се казва Йовчева и има дете от него. Разбира се Боката е закупил къщата чрез поставено лице, щото е декларирал само 23 000 лева. Да го ожалиш бедния. Тази Йовчева била маникенка и брат и футболист. Преди години, когато Боцата играеше за "В'итошките тигри" в. "Марица" писал, че един срещу друг ще играят зетят Бойко и шуреят Йовчев.  Майтап Уили. 

Памфуций
снимка на Памфуций

"Да дойде и да отговори верни ли са слуховете, че премиерът е купил къща в Барселона за любовницата си", обяви Явор Божанков. 

Тези от БСП нормални ли са? Откъде накъде точно шефът на антикорупционната комисия трябва да коментира слухове? Да беха поканили Йончева да отговори - нали тя пое публично ангажимента да изясни дали слухът е верен. И как може да контрираш повдигнато обвинение със слух?

 

onzi

Откъде накъде точно шефът на антикорупционната комисия трябва да коментира слухове?

що не, той да не е по-висш от главпрокурора или вътрешния министър? я виж тях как са ги привикали:

Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев поиска да вземе думата и обяви, че иска изслушване на главния прокурор и на вътрешния министър в оставка с думите:

"През последните часове в публичното пространство сред българските граждани започна да се коментира един притеснителен случай, свързан с това, че обвиняеми за рекет и тежки престъпления роднини на български депутати са напуснали страната само часове след като им е отменена мярката за неотклонение. Няколко пъти вече в публичното пространство се коментира, че БСП се опитва да оказва влияние върху правоохранителните и правораздавателните органи в страната. Нека да бъдат поканени в залата главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на вътрешните работи в оставка Валентин Радевм за да бъдат изслушани всички данни по този случай. За да разберем всички данни за това, което се е случило в Русе“.

или гербаджиите може да коментират слухове насред дебатите по президентското вето, ама на другите не се разрешава?

 

---

* цитатът е от оффнюз, правописът оригинален, почерненото от мен.

https://offnews.bg/politika/gerb-viknaha-tcatcarov...

Влез или се регистрирай за да коментираш