facebook
twitter

България

Кабинетът поиска от депутатите да отложат спорния закон за горивата

121
Илияна Кирилова
Емил Караниколов

След заплахата от протест по подобие на "жълтите жилетки" във Франция и правителството поиска отлагане на спорния закон за горивата. "Кабинетът ще предложи на Народното събрание да отложи за 1 юли 2019 г. влизането в сила на новия закон", съобщи вчера след заседанието на кабинета министърът на икономиката Емил Караниколов.  В петмесечната отсрочка икономическото министерство смята да сформира работна група, която да разгледа всички претенции на засегнатите страни и да предложи поправки в текстовете. 
Срещу рестрикциите на закона, който трябва да влезе в сила от 28 януари, се обяви Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива, където членуват над 100 малки фирми. Те заплашиха с блокада на границите и протест с жълти жилетки в различни градове, ако той не бъде спрян. Според тях изискванията за капитал от 1 млн. лв., за банкови гаранции от 20 000 лв. за всяка бензиностанция, обем от поне 50 куб. метра на станциите за пълнене на бутилки с пропан-бутан ще доведат до фалит голяма част от сегашните участници в петролния бранш. Монополизацията на търговията с горива пък неизбежно ще повиши цените.
От сдружението на търговците и превозвачите на горива вчера заявиха, че запазват готовност за протести, докато не започне преразглеждане на новите изисквания. Омбудсманът Мая Манолова атакува пред Конституционния съд 17 текста от закона, който беше внесен от група депутати от всички парламентарни партии. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Манфред Вебер: Ако оглавя ЕК, ще помоля да спрем преговорите с Турция

19.01.2019

64 2
Цветанов се похвали с първа градска молитвена закуска

19.01.2019

782 16
Прокуратурата обвини само 6 от 43-мата задържани за престъпления срещу Републиката

19.01.2019

863 11

Коментари

ablepsia

Без Макрон по Макронски?

И какво ще промени "отлагането" с половин година?

И що точно с половин година - с надеждата, че през юли населението ще се юрне да излиза в отпуск и няма да има кой да протестира ли? Нещастници!

 

Да се надяваме, че ето това: "Омбудсманът Мая Манолова атакува пред Конституционния съд 17 текста от закона" ще спре ищаха на "законодателя". За пореден път.

Влез или се регистрирай за да коментираш