Quantcast
Българска делегация пристигна в Рим за 24 май | СЕГА
facebook
twitter

България

Българска делегация пристигна в Рим за 24 май

1 106
Гробът на св. Кирил в криптата на базиликата “Сан Клементе” в Рим

Българска правителствена делегация, водена от премиера Кирил Петков, пристигна на посещение в Рим. В делегацията участват още двама вицепремиери и двама министри. При пристигането си, в Рим премиерът поднесе венец на бюст-паметника на знаменития български хайдутин и революционер Капитан Петко войвода. Скулптурата е издигната на Хълма на гарибалдийците.

Утре – 23 май –  българските представители ще бъдат приети от главата на Римокатолическата църква папа Франциск, предаде БНР.

В навечерието на 24 май те ще спазят традицията и ще се поклонят пред мощите на Св. Константин – Кирил Философ. Божествената света литургия в базиликата “Сан Клементе”, където е криптата на създателя на славянската писменост, ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

Петков ще се срещне и с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, който също е на визита и има идентична програма. Двамата премиери ще се видят в понеделник. По непотвърдена информация преди време е било обсъждано именно по време на посещенията в Рим двамата премиери да обявят напредък или постижение, с което може да бъде вдигнато ветото.

 

Ключови думи:

Кирил Петков, папа, 24 май, Рим

Още

Василев ще търси мнозинство срещу „крупните бизнес интереси”

01.07.2022

Обновена

14210
Кирил Петков отхвърли ултиматума на Митрофанова

01.07.2022

Обновена

Екип на Сега

9092
Те му бутнаха правителството, а той взе, че ги изгони