facebook
twitter

България

МЗ дава пари за апарати за диализа на 29 болници

104
Илияна Кирилова

Близо 5 млн. лв. ще предостави Министерството на здравеопазването на 29 държавни болници за ремонт и купуване на оборудване за хемодиализа, съобщиха от там. Преди седмица апаратурата в болницата във Видин се повреди и се наложи няколко дни пациентите на диализа да ходят за животоподдържащите си процедури до Монтана.

От МЗ обаче подчертават, че средствата за обновяване на хемодиализната мрежа в страната са получени с Постановление на Министерския съвет в края на септември, т.е. преди аварията във Видин. МС е отпуснал общо 8.1 млн. лв. допълнително. Близо 5 млн. лв. от тях ще се предоставят на болниците за ремонти на хемодиализни отделения и за купуване на хемодиализни апарати, легла за хемодиализа и водоочистващи системи.

Разпределението на средствата е съобразено с  отправените от болниците искания за инвестиции в ремонти и преоборудване на хемодиализни структури на многопрофилни лечебни заведения на територията на градовете: Сливен, Пазарджик, Перник, Хасково, Шумен, Габрово, Видин, Търговище, Варна, Русе, Кюстендил, Враца, Ловеч, Разград, Ямбол, Кърджали, Бургас, Велико Търново, Смолян, Стара Загора, Силистра, Благоевград, Добрич, Монтана, Пловдив и София.

С другите близо 3 млн. лв. също ще се купува апаратура и ще се правят ремонти, но в други отделения.

Все още няма коментари

Още

Борисов се срещна със зам.-държавния секретар на САЩ

15.12.2018

84 3
Бившият шеф на БДЖ: Никога не съм пращал доклад в ДАНС

15.12.2018

68 1
Каракачанов: Няма корупция в армията

15.12.2018

286 10

Влез или се регистрирай за да коментираш