Quantcast
МЗ пусна поръчка за 400 000 теста за учениците | СЕГА
facebook
twitter

България

МЗ пусна поръчка за 400 000 теста за учениците

Междувременно МОН ще разработва механизъм за тестване на учениците
923
 Илияна Кирилова
Тестовете трябва да са щадящи и да се изпълняват с проби от слюнка

Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка за спешно закупуване на 400 000 бързи антигенни тестове за учениците от 1 до 4 клас. Те ще се правят два пъти седмично с цел скрининг и осигуряване на по-продължително провеждане на учебния процес присъствено. Както вече бе обяснено, родителите, които не желаят децата им да бъдат тествани, ще могат да ги оставят да учат дистанционно.

Срокът за доставка на тестовете е до три работни дни след сключване на договора, като право да участват в поръчката имат всички физически и юридически лица, които притежават валидно разрешение за търговия на едро с медицински изделия, издадено от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) или друг документ, удостоверяващ правото им да търгуват с медицински изделия, или са производители, установен на територията на страната.

Предлаганите тестове трябва да бъдат от производител, който произвежда тестове, включени в Общия списък на взаимно признати бързи антигенни тестове за COVID-19 на Комисията за здравна сигурност на ЕС. Те трябва да се изпълняват с проби от слюнка, като не се провеждат чрез самотестуване. Всички принадлежности, необходими за изследването - контейнер, колектор, чашка, торбичка за слюнка, буфер и др., трябва да са включени в комплекта. Чувствителността им следва да е ≥ 90%, трябва да имат и упътване за употреба на български език. Към датата на доставка тестовете трябва да са с остатъчен срок на годност не по-малко от 75% от обявения от производителя, като при доставка те трябва да са придружени с документ за качество на всяка конкретна партида, както и с документ, издаден от ИАЛ, който да удостоверява, че за предложените бързи антигенни тестове няма регистрирани данни за инциденти или потенциални инциденти през последните 18 месеца.

Крайният срок за офертите е 17:30 ч. на 29 октомври 2021 г., т.е. едва два дни, които трябва да бъдат изпратени по електронна поща на адрес: [email protected], както и в деловодството на министерство на здравеопазването (пл. „Света Неделя“ № 5), в същия срок. Предлаганата цена трябва да бъде за един тест и да включва всички разходи за доставка на теста и всички принадлежности. Министерство на здравеопазването ще заплати доставените тестове по банков път, в срок до 30 дни след представяне на определен набор от документи.

В публичното пространство вече вървят слухове за нагласена поръчка. Преди 2 дни бившият здравен министър Костадин Ангелов огласи получен до него сигнал, в който се твърди, че се подготвя кражба на 13-те милиона лева, които правителство отпусна за въпросната поръчка. "Фирмата, която щяла да спечели поръчката за тестовете със слюнка, тип “близалка”, била вече избрана. Конкурсът щял да бъде нагласен. Споменава се и за комисионни. Предварително договореният победител била фирма “Лизоформ България”. Проверка в Търговския регистър показва, че 50% от нея притежава бивш министър на здравеопазването на Северна Македония", написа той във фейсбук профила си. Зам.-здравният министър Александър Златанов коментира обвиненията пред Нова тв така: "Има една българска поговорка - да си я припомним: "Крадецът вика дръжте крадеца".

 

ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ

Междувременно просветното министерство свика Отраслов съвет, на който бяха обсъдени въпроси около тестването на учениците. Синдикати, работодатели и МОН са се разбрали за провеждане на информационна кампания за тестовете за учениците, за продължаване на информационната кампания за ваксинация, както и за разработване на механизъм за тестване на учениците. Точно липсата на яснота кой точно ще прави тестовете, къде и по какъв начин предизвика дежурното недоволство от родители, а и от учители, много от които заявиха, че не са лаборанти и не могат да тестват 28 деца.

На съвета е взето решение за поетапно връщане на присъственото обучение на учениците, като от Съюза на работодателите в системата на народната просвета са предложили то да бъде гъвкаво - първо 1 и 2 клас, след тях 3 и 4 клас, а ротацията да бъде с 5 дневна продължителност, написа във фейсбук профила си председателят му Диян Стаматов. По думите му тестовете трябва да се прилагат в училище само след разработен единен алгоритъм за цялата образователна система. Директорите настояват за 6-месечен гратисен период за въвеждане на зеления сертификат за работещите в средното образование, както и за провеждане на агресивна кампания на МОН за използването на тестове за ученици по всички национални медии.

 

 

Още

Десетокласниците имат само елементарни дигитални умения
22-ро измести Първа английска в желанията на седмокласниците

11.07.2022

21990
София дава „Топлофикация“ на частна фирма за 35 г.

07.07.2022

12115