facebook
twitter

България

Националната библиотека: Законът на Пеевски е сбъркал адреса

Поправката в закона за задължителното депозиране е депутатска грешка
1723

Предложенията на Делян Пеевски нямат място в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, тъй като са изцяло извън обхвата му. Това се казва в становище на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", изпратено до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, шефа на медийната комисия Вежди Рашидов и до министъра на културата Боил Банов.

Това е поредната институция, която критикува т.нар. медиен законопроект на депутати от ДПС, чиято претенция е, че щял да осветява собствеността и финансирането на медиите. През пролетта Министерството на културата също коментира, че Пеевски неправилно адресира предложенията си в закон, чиято цел е да съхранява книги, вестници и други като част от националното културно наследство.

Законът за задължителното депозиране е един от устройствените за Националната библиотека и тя го защитава. "В Европа и в останалите страни по света законите и другите нормативни актове, свързани със задължителното депозиране на печатни и други произведения, не съдържат текстове, подобни на предложените от вносителите, тъй като те са извън предмета и сферата на действие на законодателството за печатното депозиране. Предполагаме, че приемането на направените предложения се дължи на факта, че една част от народните представители не познават в детайли закона. Вероятно затова се говори за него като за "медийния закон", пише в становището на доц. д-р Красимира Александрова, директор на библиотеката. Според нея е нужно да се направи допълнителен задълбочен анализ както на систематичното място за подобни промени, така и на "необходимостта от разкриване на собствеността, финансирането на доставчиците и определянето на държавния орган, който ще следи за неговото прилагане". 

 

БУХАЛКА

През юли промените бяха приети на първо четене с гласовете на ГЕРБ и "Обединените патриоти". Пеевски предлага собствениците на медии да подават купища декларации под заплахата за огромни глоби, въпреки че голяма част от същата информация е публична и в момента. Извън обсега на "осветяването" ще остане изграждането на медийната империя на депутата.    

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Верижна катастрофа запуши бул. "България"

16.01.2019

483 2
Президентът, Васил Божков и Валентин Златев поздравили Нинова за юбилея

16.01.2019

891 13
Парламентът възложи поръчката за изтребители

16.01.2019

7351 164

Коментари

SvSophia
снимка на SvSophia

Неграмотен Алчен Крадлив Просташки Чужбинска Слугинаж 

седи по върховете на изпълнителна, законодателна и съдебна власт, става вече трето десетилетие.

А бе $¥€£¿¿-ци, Законът за държавния депозит е приет през 90-те години на 19 век по предложение на Константин Величков, затова днес имаме /вече остатъци благодарение на вашите управления/ национален фонд. После по предложение на министър Омарчевски е приет задължителния депозит и за големите регионални библиотеки.

Бетер гъсениците на бялата американска пеперуда, опоскали половината дървета и храсти в центъра на най-добрия Му за живеене град, под благосклонния поглед на най-добрия Му кмет, сте. 

Yantar

Националната библиотека: Законът на Пеевски е сбъркал адреса

 

На сградата видимо пише "Народна Библиотека".  

Влез или се регистрирай за да коментираш