Quantcast
Нинова: Борисов да плати сметката за задкулисието в държавата | СЕГА
facebook
twitter

България

Нинова: Борисов да плати сметката за задкулисието в държавата

Без да спомене името на Божков, лидерът на БСП обяви, че Горанов е "бушон" и отговорност за случващото се да поеме премиерът
1 323
 Илияна Кирилова

"Днес задкулисието управлява България и е време за равносметка и плащане на политическа сметка. Време е премиерът, а не бушоните му да дават отговори. Ако премиерът не е знаел какво се случва в държавата, той не е за този пост и няма смисъл да го краси. Ако е знаел и не е взел мерки - той е съучастник и днес той трябва да отговаря, а не поредният му бушон". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна в декларация по повод разпространената SMS-кореспонденция от Васил Божков с финансовия министър Владислав Горанов.

Миналата седмица Божков публикува във "Фейсбук" съобщения, които си е разменял с финансовия министър Владислав Горанов през 2018 г. и януари 2020 г. От тях става ясно, че двамата редовно са си писали, като министърът се е намесвал пряко в работата на Държавната комисия по хазарта след молби на Божков. Горанов пък твърди, че нищо не е знаел за работата на комисията, но не отрече контактите си с Божков.  

Според Нинова "случаят е пример как задкулисието е обвило в пашкул държавата". Тя настоя за отговори, но не от Горанов, който бил "поредният бушон", а от премиера Борисов. В декларацията й обаче името на Божков не бе споменато.

"В последните месеци сме залети от записи, записки, есемеси, джиратари, джиранти, приели, неприели. Правителството управлява не с видими записи между институциите, а със записки между бизнесмени, не с контрол върху комисията по хазарта, а с "ценни указания" към девойки от министър на финансите", допълни Нинова. По думите й "свободата на словото е илюзия. Има паралелна държава. Тя е увила България в пашкул, притиска я и изсмуква силата й. От думи - ето я наяве. Виждаме я в последните седмици."

Според нея най-голямата вреда на управлението на Борисов е, че е обезсилило институциите, както и че е предало разградената държавност на задкулисието.

Тя даде и примери за това задкулисие - "какви ценни указания се дават на уж независими държавни органи и какво получават за това даващите указания, как един бизнесмен поема ангажимент към друг да му съпортва пред държавен орган". Попита и дали се  финансират медии срещу политически поръчки и затова ли сме на 111-о място по свобода на словото, ще остане ли безнаказано всичко това и пр.

"Ще ни разединяват и противопоставят, но ние трябва да се обединим, защото трябва да си върнем държавността и да я подчиним на служба на народа, а не на задкулисието", допълни Нинова, но в типичния си стил, като не назова конкретни имена от това задкулисие.

"Нашата цел е възстановяване на икономиката и грижа за хората, но правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" не разбира тази цел и не може да я изпълни. Неговата е оцеляване до края на мандата", каза още Корнелия Нинова.

Още

Стотина от БСП-Варна напуснаха заради Нинова

04.03.2021

Обновена

ТАНЯ ПЕТКОВА

12511
Борисов отказва да носи отговорност за "Спутник V"

04.03.2021

Обновена

3218
Върховният съд регистрира партията на Божков

02.03.2021

2515