Quantcast
Нито МВР, нито НАП знаят колко от корона-глобите са събрани | СЕГА
facebook
twitter

България

Нито МВР, нито НАП знаят колко от корона-глобите са събрани

Съставени са 22 462 акта, от които 7 201 са за неносене на предпазна маска
1 436
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Нито Министерството на вътрешните работи, нито Националната агенция за приходите могат да отговорят каква е събираемостта на глоби по Закона за здравето, наложени за нарушаване на противоепидемичните мерки. След запитване на "Сега" по Закона за достъп до обществена информация от вътрешното ведомство съобщиха, че към 30 юли са съставени 22 462 акта, като от тях 17 201 са за неносене на предпазна маска. 

Първоначално санкцията за нарушаване на мерките срещу коронавирус, като забраната за посещаване на паркове и градини, можеше да достигне 5000 лв. Заради общественото недоволство след поправки в закона глобата стана между 300 и 1000 лв. От МВР обаче не успяха да отговорят какъв процент от наложените актове е събран с аргумента, че тази информация не е налична, не се обработва и съхранява от министерството.

Поради това "Сега" изпрати искане по ЗДОИ и до НАП. Оказа се, че и приходната агенция не разполага с данни за събраните глоби от нарушения на противоепидемичните мерки. "За целите на производството по принудително изпълнение, осъществявано от публичните изпълнители в НАП, не е налице необходимост при въвеждане от страна на взискателите на иформация за изпълнителното основание и респ. публичното задължение, което подлежи на събиране в посочената услуга, да се предоставят данни и за нарушена норма и закон. Поради тази причина НАП не разполага с исканата информация, което е пречка за генериране на справка за погасените вземания по посочените критерии", се казва в дословно в отговора на агенцията.

От НАП обаче прехвърлят топката към вътрешното министерство с уточнението, че "компетентните териториални дирекции на НАП ежемесечно предоставят на МВР обобщени справки с данни за всички събрани суми в отчетния период по предадени за събиране изпълнителни основания, вкл. и за наказателни постановления по Закона за здравето".

ЗАБРАНА

Все още е в сила заповедта на здравния министър, с която направи предпазните маски задължителни в закрити обществени места, в т. ч. транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др.

Изключение от задължението се допуска за: клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, спортуващите на закрито за времето на физическата дейност, участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги, пресконференции и семинари по време на изказване (лекция, презентация и др.) при спазване на физическа дистанция от 1,5 м.

Още

Процентът положителни проби за COVID-19 остава смущаващо висок

25.06.2022

Обновена

2363
Полицаи опушиха Петрич с 6 тона изгорен канабис

23.06.2022

7038
Случаите на COVID-19 се удвоиха за седмица

23.06.2022

Обновена

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

3293