facebook
twitter

България

Парламентът окончателно задължи фирмите да наемат хора с увреждания

Квотите ще важат за предприятия с 50 и повече служители, наказателната вноска ще е 30% от минималната заплата
323
БГНЕС
След като Валери Симеонов вече не е вицепремиер, депутатите върнаха първоначалния текст в закона, че националният съвет за интеграция на хората с увреждания ще се председателства от вицепремиер. Имаше вариант той да се оглави от социалния министър, за да не се сблъскват в него Симеонов и протестиращите срещу него майки.

С 30 на сто от минималната работна заплата за всяко незаето работно място за човек с трайни увреждания ще бъдат санкционирани работодателите, които не са нацелили вратичката, наречена „алтернативни мерки“ за заетост на хора с увреждания. Наказателната вноска ще се налага при неизпълнение на новото изискване към фирмите с 50 и повече служители да наемат хора с увреждания. За предприятия от 50 до 99 служители квотата е едно лице с увреждане. За тези, които са със сто и над сто души, изискването е хората с трайни увреждания да са две на сто от средносписъчния им състав.

Това гласуваха вчера депутатите по време на второто четене в пленарната зала на Закона за хората с увреждания. Какъв набор от услуги ще има в алтернативните мерки на този етап, не е ясно и за самия законодател. Възможностите за заобикаляне на законовото изискване ще се изброяват в правилника към Закона за хората с увреждания, които пък ще се пише от изпълнителната власт. Според опита на други държави, в чието законодателство са наложени подобни изисквания, една от алтернативните мерки ще изисква закупуване на стоки и услуги, произвеждани от хора с увреждания. Допускат се и изключения - когато производственият процес не позволява в него да се включат хора с увреждания или когато бюрото по труда няма подходящи кандидати.

Голяма част от дебата в пленарната зала се въртя около квотите, но управляващите не направиха никакъв компромис. „За пореден път подхождаме като мащеха към българския бизнес. Всички изпаднахме в пълен гипс покрай протестите и гласувахме още едно неработещо предложение", коментира Петър Кънев от „Коалиция за България“. От името на "Обединени патриоти" Валери Симеонов отново подчерта, че спорният чл. 40 демонстрира лицемерна загриженост към хората с увреждания и с гласуването му депутатите ще подкрепят изваждането на фалшиви телкове и търсенето от страна на работодателите на вратички. Така законодателят санкционира предприемачите, вместо да им осигури нормални условия за съдействие и партньорство. Симеонов бе поел ангажимент като вицепремиер да поиска ревизия на квотите в парламента, но мнозинството не прие предложението му.

ЗА ХОРАТА

С гласувания вчера закон се въвежда и нова финансова подкрепа за хората с увреждания. Тя трябва да замени сегашните интеграционни добавки и социалната добавка за инвалидност към пенсията (т.нар. четвъртинка), като няма опасност хората да получат по-малко, отколкото получават сега - ако новата помощ е по-малка по размер, ще се взема предвид по-благоприятната сума. Новата подкрепа се обвързва с линията на бедност и според степента на увреждане ще бъде между 7 и 57 на сто от нея, което за следващата година означава между 24.36 лв. и 198.36 лв. месечно.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Нинова: Категорично вярвам, че ще има предсрочни избори

11.12.2018

1006 33
Поставиха мантинели три месеца след катастрофата край Своге

11.12.2018

361 8
Фалшив профил на Младен Маринов обеща МВР да има главен секретар

11.12.2018

503 2

Коментари

Царят

Тоест това ще бъде "хранилката" на тия хора. Чиста работа - хем човеколюбиво, хем държавата няма грижа. Частникът ще плаща за изхранването. Представям си, ако предприятието има повече от 50 миньори или строители...

Влез или се регистрирай за да коментираш