facebook
twitter

България

Пеевски ще премести вестниците си от фирма във фондация

Депутатът се оттегля от издателска дейност, отвратен от медийната среда, за чието разкалване има основен принос
706
Снимка: Архив
Делян Пеевски

Депутатът бизнесмен Делян Пеевски предприе изненадваща маневра. В официално изявление той обяви три противоречащи си неща - че се отказва от продажбата на част от медийната си група "Телеграф" на американската компания "Ню Имидж", че повече няма да се занимава с издателска дейност, защото ще прехвърли медиите си на фондация "Телеграф", която обаче ще продължи да финансира. В медийния пакет на Пеевски влизат "Телеграф“, „Монитор“, „Политика“ и „Меридиан мач“.

"Аз се оттеглям от активната издателска дейност, която оставям в ръцете на членовете на управителния съвет на фондацията", обяснява Пеевски. В управата й щели да влязат все утвърдени журналисти. Чрез фондацията си човекът, чиито медии имат основен принос за разкалването на медийната среда у нас, щял "да се грижи за развитието на медийния пазар, за повишаването на професионализма, морала и обективността в журналистическата професия, както и за борбата срещу фалшивите новини във всичките им форми“. 

Пеевски, изглежда, е прочел и за едно основно журналистическо правило - че медиите по презумпция трябва да служат на обществения интерес. Но в типичен негов стил се изкарва жертва: "Олигарсите, които вчера участваха в разграбването на националния капитал чрез бандитската приватизация, днес самодоволно размахват пръст като ментори от последна инстанция, използвайки медиите си да манипулират и да разпространяват фалшиви новини. Същите лица организираха години наред клеветническа кампания срещу мен поради причината, че моите медии осветяваха техните задкулисни сделки и единствени се противопоставяха на манипулациите им. Като издател на печатни медии не желая повече да бъда причисляван по какъвто и да е начин с тази група медийни собственици, а на създадената от тях изродена медийна среда е крайно време да се противодейства. Редакционната политика трябва да се определя единствено от реалните събития и обществения интерес, а не от олигархични медийни кръгове. Крайно време е медийното съдържание да бъде управлявано от журналистите, защото само така би се гарантирала независимостта на медиите. Редакционната политика трябва да се определя единствено от реалните събития и обществения интерес, а не от олигархични медийни кръгове. Само така българските медии ще могат да се освободят от всякакви зависимости и ще бъдат свободни – този път не само на думи, а страната ни няма да заема незавидно място по медийна свобода", пише още депутатът, като за пръв път признава, че в България свободното слово е застрашено. Досега и той, и медиите му твърдяха, че авторитетната класация на "Репортери без граници", която класира страната ни на 111-о място в света по свобода на медиите, е измислена и платена от врагове на България.

Парадоксално е и че Пеевски се оплаква от Комисията за защита на конкуренцията, която пет месеца не одобрявала сделката по продажбата на 49% от медийната му империя на "Ню Имидж". Това забавяне било против правилата и било лично отношение към Пеевски. Досега всички сделки на депутата бизнесмен от ДПС бяха одобрявани от КЗК скорострелно. От друга страна, в интервю за Би Ти Ви през юли представителят на "Ню Имидж" Ярив Лернер заяви, че сделката няма да бъде приключена скоро, защото фирмата все още проучва медийната империя на Пеевски и лично той не би желал "да бъде въвлечен в нещо отрицателно или покварено". Това предизвика яростта на Пеевски и медиите му заляха с обидни статии Би Ти Ви.

 

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Днес откриват отново Бронзовата къща в София

22.10.2018

174 4
Грабител брутално преби възрастен мъж заради 120 лв

22.10.2018

280 5
Хасан Адемов: Оставката на Валери Симеонов отдавна трябваше да е факт

22.10.2018

315 4

Коментари

Captain Buddy
снимка на Captain Buddy

Делян Пеевски обяви, че ще прехвърли медиите си на фондация "Телеграф", която обаче ще продължи да финансира.

Сега остава да прехвърли фондацията си в Лондон, както се правят независимите издатели.

Влез или се регистрирай за да коментираш