Quantcast
Пернишки села протестират срещу 9-кратно увеличена такса смет | СЕГА
facebook
twitter

България

Пернишки села протестират срещу 9-кратно увеличена такса смет

Никоя услуга в България не струва 20 лв., отговарят от кметството в областния град
168
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Деветкратно увеличение на такса смет за няколко села в Пернишка област стана причина жителите им да протестират пред сградата на съда в Перник, съобщи БНТ. Досегашната такса е била 2,25 промила, а занапред се иска да бъде 19,6 промила. Така от средна цена между 20 и 50 лв., която хората са плащали до момента, увеличението на цените става драстично до над 700 лв. Вече е заведено и дело след подадени жалби до Административния съд. Събрани са подписи от над 4000 недоволни граждани, според които ръстът е икономически необоснован.

Необосновано е увеличението, защото данъчните оценки са безумно ниски. Вместо да се актуализират оценките, се почва да се товарят селата (например Кладница, Студена) и град Батановци. Увеличението за всички села е 1,5 млн. лева, но дори с предишната такса те събират план-сметката. Ако ще увеличаваме, увеличаваме на всички – защо в града средната такса смет е 32 лева, а в селата е 116 лева, попита организаторът на протеста. 

Кметът на Кладница Васил Мирчев се оплака, че от години няма достатъчно кофи за смет. Над 30 години има цели улици, на които не е имало сметосъбиране, твърди той. А през зимата, добави кметът, нямало никакво почистване, заради натрупването на сняг. Таксата е ниска, но не може да приравняваме града и селото, подчерта той.

Хората са поискали от Община Перник да представи колко са разходите по сметосъбирането в селата, но не са получили подобна информация. Не може да твърдиш, че има дефицит на разходите и че се налага увеличение, но не представяш какви са разходите, посочва адвокатът по делото.

Зам.-кметът Стефан Кръстев коментира, че преди увеличението разликата в таксата за идентични имоти е била 11 пъти. „Ако можете да ми посочите услуга в страната, която да струва 20 лв., ще съм много благодарен. Дебатът да плащаме или да не плащаме е фалшив. Истинският дебат, който трябва да се води, е какви услуги имаме и как искаме те да се случват”, добави още зам.-кметът.
 

Ключови думи:

Перник

Още

Половин България златна вода гази, жадна ходи

03.09.2022

ВАСИЛ НАНЧЕВ

9726
57-годишен мъж е обвинен за умишлено убийство на швейцарския бизнесмен

15.08.2022

Обновена

4393
БСП остана без водач на листата в Перник

11.08.2022

5118