Quantcast
Плевнелиев призова президента да върне избора на Гешев | СЕГА
facebook
twitter

България

Плевнелиев призова президента да върне избора на Гешев

Бившият държавен глава не одобрявал по принцип състезание с един кандидат
1 178
 Снимка: Архив
През 2012 г. Росен Плевнелиев подписа веднага указа за назначаване на Сотир Цацаров за главен прокурор.

Броени дни преди заседанието на Висшия съдебен съвет, на което съдебните кадровици ще гласуват кандидатурата на Иван Гешев за нов главен прокурор, президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев призова държавния глава Румен Радев да не "мълчи в един момент от историческа важност за България". "Аз апелирам той да се възползва от своето конституционно право и да отложи, ако ВСС вземе решение, за да се даде възможност на една легитимна процедура", заяви Плевнелиев пред БНТ.

Според него начинът, по който се избира нов ръководител на държавното обвинение, е съпътстван от "доста въпросителни", заради които Радев трябва да върне избора на Гешев, ако неговата кандидатура бъде одобрена. "Аз не познавам кандидата за главен прокурор, никога не съм се виждал с него, но ми се ще да кажа нещо изключително важно: Ако се върнем назад във времето, през 2012 година, тогава като държавен глава аз апелирах да има повече от един кандидат, а именно – минимум трима. Всеки един да излезе със своята концепция, да бъдат изслушани в един ден от Висшия съдебен съвет, изслушванията да се предадат пряко от всички възможно медии, включително в интернет. И това се случи“, припомни Плевнелиев.

Конституцията дава право на държавния  глава да откаже да подпише указа за назначението на главния прокурор, но ако същият избор бъде направен повторно, президентът няма избор освен да подпише. Ако Румен Радев отново откаже, ще наруши основния закон и това би създало предпоставка за стартиране на процедура по импийчмънт. Това, което обаче може да направи, е да забави назначаването на новия главен прокурор. През 2012 г. Плевнелиев не се възползва от това свое законово правомощие и веднага подписа указа за назначаването на Сотир Цацаров начело на държавното обвинение.

Със същата скорост през 2013 г. бившият държавен глава подписа за обнародване промените в Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), с които се въведоха критерии за шеф на спецагенцията, пасващи идеално на кандидатурата на Делян Пеевски. Освен това с измененията се регламентира, че ръководителят на ДАНС ще бъде избиран от Народното събрание по предложение на правителството. До тогава той се назначаваше с указ на президента по предложение на правителството. По този начин Плевнелиев доброволно се отказа от лоста си за влияние по отношение на избора на шеф на контраразузнаването. В последствие той обяви, че не е знаел кой ще бъде назначен за ръководител на ДАНС, а не е върнал закона, защото "силно вярва, че демокрацията повелява на всяко ново управление да бъде даден шанс да реализира идеите си, дори когато изглеждат недотам аргументирани".

Към момента Румен Радев не е дал индикации дали ще върне избора на ВСС за нов главен прокурор за повторно гласуване. Държавният глава показа обаче, че има мнение по темата. През юни той организира кръгла маса с неправителствения сектор и съсловните организации на юристи, която имаше за цел да бъдат обсъдени критериите и обществените нагласи за избора на наследник на Сотир Цацаров. Тогава президентът заяви категорично, че ВСС ще носи цялата отговорност. "Да стане така, че президентът еднолично да избира главния прокурор, тогава аз ще изляза и ще кажа това е човекът, но отговорност на други аз няма да нося. Аз мога да ги спра веднъж", коментира той по време на срещата.

Още

И избори 2 в 1 ще се завъртят около юмрука на Радев

17.09.2021

ПЕТЬО ЦЕКОВ

10787
Pi ar Sevi вместо в прокуратурата финишира в телефона на Гешев
Лекари: Домашното лечение на болни от COVID е недомислено

14.09.2021

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

3464