Quantcast
Почитаме подвига на Ботев и загиналите за свободата ни | СЕГА
facebook
twitter

България

Почитаме подвига на Ботев и загиналите за свободата ни

427
 Илияна Кирилова

България се прекланя на 2 юни пред подвига на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на българския народ.

Точно в 12 часа по традиция сигнал на сирени ще призове за почит към паметта и подвига на Ботев и героите от национално-освободителните борби.

В цялата страна ще се проведат възпоменателни чествания и церемонии. В Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България родолюбиви българи изкачват връх Околчица, където се провежда всенародно поклонение.

Поради ограничителните мерки, свързани с коронавируса, и тази година на върха не е предвидена официална програма.

"За мен най-голямото честване на Ботев е, когато заведеш детето си и му покажеш и разкажеш за делото и за живота на този човек. Всеки един от нас, ако грабне тази искрица и този пламък от него, ние ще сме достойни синовете на Ботев и неговото дело", казва жител на Враца, цитиран от БНР.

"На 2 юни се чувствам изключително горд. Ежегодно се качвам. В тези моменти пламъкът избухва в още по-големи мащаби и чувството не може да се опише“, сподели друг негов съгражданин.

На път за историческия връх много участници в похода отдават почит и на лобното място на Ботев в местността Йолковица.

По повод 145-годишнината от гибелта на Христо Ботев, в родния град на поета революционер - Калофер, ще се състои митинг поклонение.

Преди това от Националния музей „Христо Ботев“ с военни почести ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета. Точно в 12 часа пред мемориалния комплекс „Христо Ботев“ с минута мълчание ще бъде отдадена почит на героите, загинали за свободата на България. 

С поклонение пред паметника-костница на връх Средногорец ще бъде почетена годишнината от гибелта на Ботев и загиналите за свободата на България в община Смолян.

Поклонение в Деня на Ботев ще има и пред монумента на загиналите във войните в град Рила.

Още

Радев: Няма никакво значение какво говори Борисов

18.07.2021

Обновена

7968
Бунтът срещу Нинова опразни депутатските листи на БСП

28.05.2021

ТАНЯ ПЕТКОВА

17998
Политическа зима

07.04.2021

Г-н БАЛЕВ

9249