facebook
twitter

България

Поредният проектозакон за траурната дейност се очаква до седмици

В същото време управляващите приеха безсмислени поправки в ЗУТ, с които възложиха на общините да пишат наредби за урегулирането на тази сфера
315
 Илияна Кирилова
Фирми, предоставящи погребални услуги, организираха безпрецедентно протестно шествие с катафалки срещу законовата поправка.

Новият проектозакон, от който се очаква най-накрая да урегулира цялостно всички аспекти на погребалната дейност, е почти напълно готов и най-вероятно в средата на този месец ще бъде качен в интернет за обществено обсъждане. Това обяви зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов от ГЕРБ. В миналото бяха правени редица опити да бъде приет такъв закон, които обаче досега неизменно завършваха с провал.

Новината Христов сподели по време на обсъждането на промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ), внесени от ВМРО. С поправките се нарежда на общинските съвети да приемат наредби, уреждащи „управлението и вътрешния ред в гробищните паркове, реда и условията за погребения и кремации, ползването и благоустрояването на гробните и урнови места, и свързаните с тази дейност услуги на територията на общината“. В тези наредби ще се определят и изискванията към търговците, извършващи погребални, строително-монтажни и каменоделски услуги.

Предложението на ВМРО предизвика яростна съпротива от страна на фирмите, ангажирани с погребална дейност. Браншът определи законовата поправка като лобистка и дори проведе безпрецедентно шествие с катафалки, което обиколи столицата.

Това въобще не възпря управляващите, които обаче така и не можаха да обяснят защо упорстват с приемането на поправката, след като твърдят, че съвсем скоро ще е налице цял нов проектозакон.

От БСП обявиха, че парламентът трябва да се въздържи, тъй като иначе излишно ще натовари законодателството и общините. Толкова много промени направихме в ЗУТ през изтеклите 3 години, че вече не могат хората да ги обхванат, напомни соцдепутатът Никола Динков. Той цитира становище на Комисията за защита на конкуренцията, в което директно се казва, че предложението на патриотите ще създаде различни правила за фирмите, действащи в различните общини, и ще разпокъса националния пазар на местни пазари. Въпреки това, мнозинството окончателно одобри промяната на второ четене.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Алфа Рисърч: 6 или 7 партии в парламента, ако изборите са сега

03.08.2020

Обновена

4042 56
И бизнесът въстана срещу мерките за "вечния длъжник"

03.08.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3787 9
Президентът май пази благоразумна дистанция от Доган

02.08.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

7979 36

Коментари

Джиджи

Поредният проектозакон за траурната дейност се очаква до седмици

И защо точно във вихъра на разпространение на инфекцията?! 😲😓😣

 

👎

wreckage
снимка на wreckage

свръхрегулацията ф тоя сектор на услугите може да доведе до свиване на предлагането, по-извесно като дефицит, който дефицит ще предизвика покачване на цените на траурните услуги, одтук увеличаване на сивия и черен сектор, изразяващ се ф тва, че хората ще почнат да се погребват сами ф градинките, трафопостовете и междублоковите пространства.

Влез или се регистрирай за да коментираш