Quantcast
Правителството очаква формално решение на ЕК за мониторинга | СЕГА
facebook
twitter

България

Правителството очаква формално решение на ЕК за мониторинга

Скандали, предизвикани от човек, който се укрива, няма да повлияят на комисията, смята външният министър Екатерина Захариева
Обновена
817
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Екатерина Захариева

Българското правителство очаква официално решение на Европейската комисия за прекратяването на действието на Механизма за сътрудничество и проверка – наблюдението, което Брюксел извършва върху съдебната реформа и борбата с корупцията в нашата страна. Това стана ясно от отговор на външния министър Екатерина Захариева на въпроси по темата на депутати от БСП.

Първият ни дипломат повтори позицията си, че България е изпълнила всички показатели по механизма и това е било потвърдено от ЕК, както и от Европейския парламент. „Де факто ние нямаме механизъм – нямаме мисии, нямаме доклади, не изпращаме информация. Наистина обаче трябва комисията да приключи процедурата и да вземе формално решение”, обяви Захариева.

Соцдепутатите обаче контрираха, че има официален документ на ЕС, в който пише, че наблюдението продължава. И напомниха за обещанието на правосъдния министър Данаил Кирилов, че ако механизмът не отпадне до края на мандата на комисията „Юнкер”, ще подаде оставка. „Юнкер си замина, но Кирилов е още тук”, констатира Александър Паунов от левицата. И поиска не само правосъдният министър да освободи поста си, но и самата Захариева, която е ресорен вицепремиер по въпросите на правосъдието.

Самият Кирилов даде да се разбере, че въобще не мисли за оставка. Когато "Сега" публикува информацията, че мониторингът продължава действието си, правосъдният министър отвърна с нападки, че му се прави интрига: "Тя тръгна от вестника на един проруски газов олигарх. Тя беше подхваната от определени лица, които съгласувано извъртяха информацията и въведоха в заблуждение обществото. Заради този подход няма да подам оставка."

В темата днес беше намесен и хазартният бос Васил Божков. Соцдепутатът Крум Зарков се поинтересува какво отражение според Захариева могат да имат обвиненията в корупция върху решението за отпадане на механизма. „Скандали, предизвикани от един човек, който се укрива, в никакъв случай не считам, че могат да повлияят върху финалното решение на комисията”, отвърна външният министър.

Още

"Газпром" ще е едно от условията на БСП за новото правителство

25.06.2022

5947
Нинова: На Радев президентската институция му е тясна

25.06.2022

1406
Албанският премиер хвали Борисов заради Северна Македония

24.06.2022

2308